Kuzey Kutbu’ndaki buz kaybı, kutup ayılarını dört kat fazla enerji kullanmaya zorluyor

Yapılan bir araştırma iklim krizi nedeniyle yaşam alanları daralan Kutup ayıları ve deniz gergedanlarının hayatta kalmak için her zamankinden daha fazla mücadele vermesi gerektiğini gösteriyor. 

Yeni yapılan bir araştırma kutup ayıları ve deniz gergedanlarının Kuzey Kutbu’ndaki büyük buz kaybı nedeniyle hayatta kalmak için dört kat fazla enerji harcadığını tespit etti.

Araştırmacılar hayvanların Kutup yaşamı için mükemmel bir şekilde evrimleştikten sonra benzersiz adaptasyonlarının yaşam alanları küçüldükçe daha etkisiz hale geldiğini söylüyor.

Minimum enerji harcamak için evrimleştiler

Memeliler fizyolojik olarak mümkün olduğunca az enerji kullanmak üzere evrimleşti. Kutup ayıları avlarını “oturup bekleme” yöntemiyle ve buzda açtıkları deliklerle yakalıyor. Deniz gergedanları da hızlı hareketler yapmadan av için çok derine dalabilecek şekilde gelişti.

Journal of Experimental Biology’de yayınlanan araştırma artık bu hayvanların yaşamak için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Fotoğraf: Shutterstock

Üç gün boyunca yüzmek zorunda kalıyorlar

Kutup ayıları, çoğunlukla halkalı ve sakallı fokların enerji açısından zengin yağıyla beslenir, ancak bu besin kaynağına ulaşmak daha zor hale geldi. Avlandıkları deniz buzu, 1979’dan bu yana her on yılda bir yüzde 13 oranında küçüldü.

Çalışmalar kutup ayılarının fokları bulmak için ortalama üç gün boyunca yüzdüğünü veya daha az enerji yoğun karasal besin kaynaklarını aradıklarını ve bu durumun onları daha fazla seyahat etmeye zorladığını gösteriyor.

Açlığa karşı daha savunmasız

Kara kökenli kaynakların fokların besleyiciliğini telafi etmesi olasılığı ise oldukça güç. Bu da ayıların açlığa karşı daha savunmasız olduğu anlamına geliyor.

Makalede bir kutup ayısının fok balığından sağladığı enerjiyi elde edebilmek için “1,5 Ren geyiği, 74 kar kazı, 216 kar kazı yumurtası veya 3 milyon karga yemesi gerektiği” belirtiliyor.

deniz-gergedani
Fotoğraf: Shutterstock

Deniz gergedanları zorluk çekiyor

Deniz gergedanları ise en sevdikleri av olan pisi balığını yakalamak için 1.500 metre derinliğe ulaşabilen dayanıklı yüzücüler. Bunun için güvenilir solunum deliklerine ihtiyaçları var.

Ancak buz hızla değiştiği için bu canlılar yeni şekillerde hareket etmek zorunda kalıyor. Bu da deliklerin değiştiği ve bazı durumlarda kaybolduğu anlamına geliyor.

İklim krizi aynı zamanda göçlere sebep oluyor Bir başka tepe avıcısı olan balinaların Arktik deniz ekosistemine katılmasıyla yavaş hareket eden deniz gergedanları av haline geliyor.

‘Kuzey Kutbu öngörülemez’

Santa Cruz’daki California Üniversitesi ekoloji ve evrimsel biyoloji bölümünden raporun ortak yazarı Dr. Terrie Williams, “Kuzey Kutbu dünyası artık bu hayvanlar için çok daha öngörülemez” dedi.

The Guardian’ın haberine göre Williams “Kaslarında ve kanında sınırlı miktarda oksijen varken, deniz gergedanlarının hızlarını, derinliklerini ve dalış sürelerini dahili tüplü tanklarının kapasitesine uyacak şekilde bütçelediklerini gördük. Bir yanlış hesaplama boğulmaya neden olabilir” ifadelerini kullandı

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR