Dünya

Kuzey Kore lideri öldü

0

Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin başkanı Kim Jong Il kalp krizi geçirerek öldü.

Çin haber ajansı Şinhua’nın haberine göre, Kuzey Kore’nin Ulusal Lideri Kim Jong Il, 17 Aralık’ta trenle yaptığı yolculuk sırasında kalp krizi geçirerek 08.30 sıralarında yaşamını yitirdi. Ülkede 29 Aralık’a kadar ulusal yas ilan edilirken, Kuzey Kore Haber Ajansı, Kim Jong İl’in cenazesinin 28 Aralık’ta kaldırılacağını açıkladı.

8 Temmuz 1994’de iktidarı babası ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDKC) kurucusu Kim Il-Sung’dan devralan Kim Jong Il, ülkesinde “Sevgili Lider” olarak anılıyordu. Daha önce de öldüğü iddia edilen Jong İl’in kalp ve şeker hastalıkları bilinirken, üç yıl önce de beyin kanaması geçirdiği söylenmişti.

Güney Kore haber ajansı Yonhap ise, Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak’ın başkanlık sarayında Ulusal Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdığını bildirdi. Savunma Bakanlığı ise Kuzey Kore sınırında güvenliğin arttırıldığını açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de Kim Jong İl’in ölümünü yakından takip ettiklerini ve Japonya ve Güney Kore ile iletişim halinde olduklarını belirtti.

Kendisini bir internet uzmanı olarak belirten Kim Jong İl’in film tutkunuydu. Ayrıca uçuş korkusundan dolayı Kim Jong İl’in uzun mesafelere trenlerle gittiği söyleniyordu. Sanatla da ilgilenen Kuzey Kore Devlet Başkanı, altı tane opera yapıtı üretti.

Milyonlarca kişinin açlıktan ve sel felaketlerinden öldüğü, sayısız muhalifin de çalıştırma kamplarında hapsedildiği Kuzey Kore’de Kim Jong-İl’in ölümünün ardından ne olacağı merak ediliyor.

2010 senesinde yapılan açıklamayla bir sonraki devlet başkanının Kim Jong Il’in küçük oğlu Kim Jong Un olacağı ilan edilmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.