DünyaManşetTürkiye

Kuzey ışıkları Türkiye’de

0

Dünya’ya ulaşan güçlü bir solar fırtına sebebiyle Avrupa ve Türkiye’nin birçok bölgesinde Kuzey Işıkları görüldü.

“Aurora Borealis” adıyla da bilinen Kuzey Işıkları, gökyüzünü kırmızı, pembe ve yeşil ışıkla aydınlattı. Türkiye’deki birçok sosyal medyada kullanıcısı da pembe, kırmızı ve yeşil renklerle bezenmiş gökyüzü fotoğraflarını paylaştı.

Işıklar, ABD, Kanada, İngiltere, Macaristan, Ukrayna gibi çok sayıda ülkede de izlenebildi.

Güneş uzmanları Dünya’yı etkileyecek bir jeomanyetik fırtına sayesinde hafta sonu çok sayıda yerden Kuzey Işıkları’nı izlemenin mümkün olacağını açıklamıştı.

Dans eden yeşil ve kırmızı dalgalardan oluşan Kuzey Işıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalar. Bu ışık şenliği Dünya’nın manyetik uçları olan kuzey ve güney kutuplarında daha çok görülüyor

Aurora borealis’in görünme olasılığı, kuzey manyetik kutbuna yaklaştıkça artıyor ve sıklıkla gündönümlerinde oluşuyor.

Işık kirliliği yüzünden bu renk silsilesini yakalamak bazen zor olsa da geçen pazar gecesi dünyanın dört bir yanından çok sayıda kişinin kamerası ya da telefonu Kuzey Işıkları’nı yakalamayı başardı.

Ünlü İtalyan fizikçi ve gökbilimci Galileo Galilei, 1619 yılında “Aurora Borealis” terimini Roma mitolojisindeki şafak tanrıçası Aurora ve rüzgar tanrısı Boreas’tan esinlenerek yaratmıştı. Kuzey Işıkları’nın ilk kaydının ise 30 bin yıl önce Fransa’daki bir mağaranın duvarlarına yansıdığı düşünülüyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.