EnerjiManşet

Kutup ayıları bir sene rahat

0

Petrol şirketi Shell kuzey kutup bölgesinde petrol aramalarına bir sene ara verdiğini duyurdu. Dün yapılan açıklamada gerekçe olarak ileride yapılacak aramalara hazırlık çalışmaları gösterildi.

Başta Greenpeace ve WWF gibi çok sayıda çevre örgütünün  yoğun kampanyalarına ve yerel halkın muhalefetine rağmen kuzey kutbunda petrol aramaları geçtiğimiz Ekim ayında başlamıştı. Anacak petrol aramaları sırasında önce Noble Discoverer gemisi ardından da yılbaşı gecesi Kulluk adlı gemi sert hava koşulları nedeniyle çalışmalarını durdurmak zorunda kalmıştı. Noble Discoverer araştırma gemisi fırtına sonucu Aleutian adalarına doğru sürüklenmiş, Kulluk ise Anchorage yakınlarında karaya oturmuştu.

Shell şirketi yetkilileri Kuzey kutup bölgelerindeki petrol rezervlerinin kendileri için çok önemli olduğunu ve ileride mutlaka araştırmalara devam edeceklerini bildiriyor. Petrol araştırmalarına karşı kampanya yürüten örgütlerden WWF yöneticileri ise Shell’in aramalara ara verme kararını  memnuniyetle karşılıyorlar. Shell’in aramaları durdurması petrol aramalarına tepki gösteren yerli gruplar tarafından da büyük sevinçle karşılandı.

Kuzey kutup bölgesinde 90 milyar varil petrol ve 48 trilyon m3 doğal gaz rezervi olduğu tahmin ediliyor. Kutup buzullarının geçtiğimiz yıl rekor seviyelerde erimesiyle bölgede petrol araştırma iştahı kabaran dev enerji şirketleri Shell’in aramaları durdurma kararını ilgiyle takip ediyor. Bu karardan önce Norveç petrol şirketi Statoil Shell’in aramalarına göre petrol aramalarına devam edip etmeyeceklerini açıklamıştı.

Shell’in bu kararına çevreci örgütlerin kampanyalarının mı yoksa Meksika körfezinde yol açtığı felaket nedeniyle BP’nin ödemek zorunda bırakıldığı milyarlarca dolar tazminatın mı etkili olduğu bir süre daha tartışılacak gibi görünüyor.

Kutup bölgesinde petrol aramalarına karşı en etkili muhalefeti yürüten Greenpeace örgütü de Shell’in kararını sevinçle karşıladı ve bu kararın diğer enerji şirketlerine örnek olmasını umduklarını belirttiler. Greenpeace kampanyalara destek olan onbinlerce insana teşekkürlerini ileterek araştırmalar için şu ana kadar 5 milyar dolar harcayan Shell’i ve diğer şirketleri tamamen durdurmak için kararlılıkla mücadeleye devam edeceklerini açıkladılar.

 

CNN, Greenpeace.org,Yeşil Gazete

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.