Doğa MücadelesiManşet

Kütahya Soğucak’taki ‘Balıklı Dere’de toplu balık ölümleri

0

Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Soğucak köyünde, yakındaki bir çiftlikten dereye hayvansal ve kimyasal atık bırakıldığı, bunun da çevre ve canlılara zarar verdiği ileri sürüldü. Balıklı Dere olarak da bilinen bölgede toplu balık ölümlerinin yanı sıra  dereden su içen hayvanların da yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Domaniç Gazetesi’nde yer alan habere göre Soğucak köyü muhtarı Niyazi Karakuş, yaptığı açıklamada, köyün içinden geçen ve “balıklı dere” olarak bilinen dereye, yakındaki bir çiftlikten atık boşaltıldığını iddia etti.

Daha önce şikayetin ardından işletmeye ceza uygulandığını ancak buna rağmen dereye zaman zaman yine atık boşaltıldığını savunan Karakuş, şöyle konuştu:

“Geçen yıl yine bu olay olmuştu. Basınla paylaştıktan sonra kesildi. Şimdi aynı dönemde yine başladı. Balıklar türemeye başlamıştı yine canlı kalmadı derede. Bu kişin arakası sağlam galiba halkın ve hayvanların sağlığı ile oynuyor. Bir istihbaratı var ki Çevre Bakanlığından geldiklerinde dereden bu pislik akmıyor. Onlar gittiğinde dereye pisliği salıyor. Biz bunu yapan çiftlik sahibinden şikayetçiyiz. Burada herkesin sağlığı ile oynuyor. Burada hayvancılık yapan arkadaşlar, kuzuları bu sene hep telef oldu. Burada artık balık, kurbağa hiçbir şey yaşamıyor. Köyde yaşayan vatandaşlarımız bu durumdan çok şikayetçiler”

Köy sakinlerinden Şeref Karakuş da dere suyunu içen hayvanların hastalandığını ileri sürerek, “Derede hayvansal atık, kimyasal atık her türlü pislik var. Deremizin adı balıklar deresi idi. Artık adını atıklar deresi verelim diyoruz” ifadelerini kullandı.

Köyde hayvancılık yapan Aziz Uslu ise “Benim şu ana kadar 7 tane kuzum öldü, 2 tanede koyunum öldü. Çeşmeler dondu, dereden de hayvanlar su içmiyor. Şu an şebeke suyu ile hayvanlarımızı suluyoruz. Bu dere Bursa’nın barajına gidiyor, Bursa’da insanlar farkında olmadan bu suyu içiyorlar. Biz çiftlik sahibinden şikayetçiyiz. Kendisini vicdan muhasebesi yapmaya davet ediyoruz” dedi.

Derede geçen yıl Ağustos ayında da toplu balık ölümleri yaşanmış, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından dereden alınan su numunesinde kimyasal madde tespit edilmişti.

.

(Domaniç Gazetesi)

You may also like

Comments

Comments are closed.