Küresel Silahlanma Endeksi yayınlandı: En çok silahlanan ülke İsrail oldu

Barış Araştırmaları Enstitüsü tarafından hazırlanan verilere göre Türkiye en çok silahlanan 20'nci ülke oldu.

Almanya merkezli Barış Araştırmaları Enstitüsü (BICC) tarafından hazırlanan ve ülkelerin silahlanmaya harcadıkları bedellerin kıyaslamasının yapıldığı Küresel Silahlanma Endeksi (GMI) raporu yayınlandı.

Rapora göre gayrı safi yurtiçi hasılasında (GSYH) yüzde 5,3’lük oran ve 20 milyar dolarlık askeri harcamalarıyla İsrail 2007’den bu yana dünyanın en fazla silahlanan ülkesi oldu.

İsrail’in 169 bin 500 askere sahip olduğu belirtilen raporda, İsrail’de orduya yapılan bu yüksek yatırımların, İsrail’in halen gergin güvenlik durumunun bir sonucu olarak devam ettiği ve Orta Doğu’daki genel olarak yüksek düzeyde kalan silahlanma oranıyla uyumlu olduğu kaydedildi.

Ermenistan ve Azerbeycan’da silahlanma

151 ülkenin askeri harcamalarının diğer alanlardaki harcamalara ve GSYH oranı baz alınarak hazırlanan endekste ikinci sırada ise Ermenistan bulunuyor.

Euronews’in haberine göre Ermenistan’ı sırasıyla Umman, Bahreyn, Singapur, Suudi Arabistan, Brunei, Rusya, Kuveyt ve Ürdün izledi.

Sıralamada Azerbaycan ise 16’ıncı sırada bulunuyor. Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorunu Temmuz 2020’da yeninden alevlenmiş, 1994’teki ateşkesten bu yana iki ülke arasında en yoğun çatışmaya neden olmuştu.

2019 yılında Ermenistan silahlanma için GSYH’de yüzde 4,9, Azerbaycan ise yüzde 4’lük bir oran ayırmıştı. Her iki ülkenin ordusunda kapsamlı modernizasyon programları başlatılmış, Ermenistan Rusya‘dan modern silah sistemleri ithal ederken Azerbaycan ise İsrail başta olmak üzere Rusya, Ukrayna ve Türkiye‘den silah alımı gerçekleştirmişti.

En çok silahlanma Orta Doğu’da

BICC’nin raporunda, özellikle Orta Doğu‘da uzun süredir gözlemlenen silahlanma eğiliminin sürdüğüne, en çok silahlanan 10 ülkeden 6’sının Orta Doğu bölgesinde bulunduğuna vurgu yapıldı.

Söz konusu endekste askeri harcamaların GSYH’ya oranı yüzde 1,3 olan Almanya 106’ncı sırada yer aldı. Raporda, Almanya’nın geçen yıl askeri harcamalarını bir önceki yıla göre yüzde 10 artırarak 51 milyar 200 milyon dolara yükselttiği belirtilerek, AB’nin en büyük ekonomisine sahip olan ülkenin AB içinde askeri harcamalarını en hızlı artıran ülke olduğu vurgulandı.

Raporda, Doğu Avrupa ülkelerinin Rusya tehdidine karşı silahlanmaya gittiği aktarılarak, Çin başta olmak üzere Asya-Pasifik ülkelerinin silahlanma eğiliminde olduğuna işaret edildi.

Türkiye 20’nci sırada

BICC’nin raporuna göre, Türkiye, askeri harcamaların GSYH’ya oranı yüzde 1,8 ile endekste 20’nci sırada yer aldı.

Yunanistan ise endekste askeri harcamaların GSYH’ya oranı yüzde 1,6 ile 12’nci sırada yer alırken, raporda Yunanistan’ın Akdeniz’de Türkiye ile yaşadığı gerginliklerden dolayı son zamanlarda yüksek oranda silahlandığı belirtildi. Raporda Kıbrıs’ın da Yunanistan’ın hemen ardından 13. sırada bulunması dikkat çekti.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

Ümraniye barınağında vahşet: Görüntü alan gönüllülere bıçak çekildi

Hekimbaşı Barınağı'na giden hak savunucuları çok sayıda ölü kedi, hasta ve dışkısı içinde yaşayan hayvan buldu. Bir kişi gönüllülere bıçak çekti, barınak 'izinsiz görüntü alanlara yasal işlem başlatacağız' dedi.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

‘İklim krizi Helena ve Milton kasırgalarında hasarı büyüttü, etkisi yıllarca sürecek’

Araştırmacılar, Florida'daki kasırgalar dolayısıyla ortaya çıkan ekonomik kayıplara iklim değişikliğinin katkısını tahmin etti; eylemsizliğin yıkıcı maliyetini ortaya koydu. 

‘Erkeklikle’ zehirlenmiş erkeklere bir arınma kılavuzu- Kürşat Kızıltuğ

Justin Baldoni, 'Erkeklikle Zehirlenmiş Erkekler'de 'yeterince erkek olma' endişesinin biçimlendirdiği kendi erkeklik krizini reddetme ve dönüşüm sürecini anlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR