ManşetDünyaİklim Krizi

Küresel Riskler 2022 Raporu: En önemli risk iklim krizi

0

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF), Marsh & McLennan Şirketleri, SK Group ve Zurich Sigorta Grubu ile Oxford Martin Okulu’nun (Oxford Üniversitesi), Singapur Ulusal Üniversitesi’nin stratejik ortakları ve Wharton Risk Yönetimi ve Karar Süreçleri Merkezi’nin (Pennsylvania Üniversitesi) akademik danışmanlarıyla hazırladığı Küresel Riskler 2022 Raporu yayımlandı.

Raporda, en önemli ve uzun vadeli riskler iklim riskleri ile ilgiliyken; en önemli kısa vadeli küresel riskler arasında toplumsal bölünmeler, geçim krizleri ve zihinsel sağlık durumlarında bozulmalar yer alıyor.

Borçla ilgili konular orta vadeli tehlikeler arasında gösterilirken uzmanlar küresel toparlanmanın dengesiz ve ülkeler arasında farklılık gösterebileceğini düşünüyor.

Her altı kişiden yalnızca biri iyimser

Raporda öne çıkan araştırmalardan biri hükümetler, sivil toplum kuruluşları ve yatırımcılardan oluşan uzmanlarla yapılan küresel bir anket. Bu anketin sonuçlarına göre, her altı kişiden yalnızca biri iyimser ve hatta her 10 kişiden yalnızca biri küresel toparlanma sürecinin hızlanacağına inanıyor.

En büyük endişe: İklim krizi

Raporda dikkat çeken diğer sorunlar arasında pandemi kaynaklı ekonomik ve sosyal sorunlar, aşı eşitsizliği ve ülkelerin farklı ekonomik toparlanma oranlarının yaratacağı sosyal çalkantılar ve jeopolitik gerginlikler öne çıkıyor.

İklim değişikliği önlemlerinin başarısız olması ve olağanüstü hava koşullarının oluşması önümüzdeki 5-10 yıl için başı çeken endişeler olarak öne çıkıyor.

Yapılan çalışmalar, pandeminin önümüzdeki 10 yıl için hangi risklerin gerçekleşmesinin daha olası olduğuna dair algıyı da değiştirmesine neden olduğunu ve aynı zamanda önceleri siber ve veri güvenliği ile ilgili endişelerin yerini iklim ve toplumsal endişelere bıraktığını gösteriyor.

10 yılda beklenen 10 küresel risk

Dünyayı 10 yılda bekleyen 10 risk şöyle sıralanıyor:

İklim için eyleme geçme başarısızlığı
Aşırı hava koşulları
Biyoçeşitliliğin kaybolması
Sosyal uyumun aşınması
Yaşam için gerekli koşulları elde etmeye yönelik krizler
Bulaşıcı hastalıklar
İnsanın çevreye verdiği zarar
Doğal kaynak krizleri
Borç krizleri
Jeo-ekonomik zorluklar
Koordinasyon gerekliliği vurgusu

Bu yıl 17’incisi yayımlanan rapor, tüm liderleri üç aylık raporlama döngüsünün dışında düşünmeye, riskleri yöneten ve gelecek yıllar için gündemi şekillendiren politikalar oluşturmaya teşvik ediyor.

Küresel koordinasyon öneriliyor

Rapor yükselen riskleri siber güvenlik, uzay rekabeti, iklim geçişlerindeki istikrarsızlık ve göç baskıları başlıklarında dört alan özelinde inceliyor ve her bir riskin başarılı yönetimi için küresel koordinasyon gerekliliğini vurguluyor.

Covid-19 pandemisinin ikinci yılına ilişkin çıkarımlarla sona eren raporda ulusal düzeyde dayanıklılık hakkında da yeni bilgiler yer alıyor. Bu bölüm aynı zamanda, kuruluşlar için dayanıklılığın uygulanmasına yönelik pratik tavsiyeler sunmak için Dünya Ekonomik Forumu’nun risk uzmanları topluluklarından da (The Chief Risk Officers Community and Global Future Council on Frontier Risks) yararlanıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.