Enerjiİklim KriziManşet

‘Küresel petrol talebindeki büyüme durma noktasına geldi’

0

Uluslararası Enerji Ajansı‘nın (IEA) son raporuna göre elektrikli araçlara ve diğer temiz teknolojilere geçiş, küresel petrol kullanımındaki büyümeyi neredeyse tamamen durma noktasına getirdi.

Dünyanın petrol talebinin önümüzdeki beş yıl içinde keskin bir şekilde düşmesi bekleniyor. Rapor  dünya talebinin 2023’te günde 2,4 milyon varil gibi güçlü bir sıçrama yapacağını da öngörüyor.

Kurumun icra direktörü Fatih Birol “Temiz enerji ekonomisine geçiş hız kazanıyor ve küresel petrol talebi bu on yılda geleceği noktada artık zirveyi temsil ediyor” dedi.

Benzin tüketimi 2026’dan sonra düşecek

IEA’nın raporuna göre, on yıllardır küresel petrol talebindeki büyümenin en önemli itici gücü olan Çin de artık bu rolü oynamayabilir. Çünkü bu ülke aynı zamanda elektrikli araçlar için devasa bir pazar ve “sıfır Covid” kısıtlamaları sonrasında ülkenin ekonomik olarak toparlanması, sanıldığı kadar hızlı ve güçlü olmadı.  Ülkede, petrol tüketimindeki artışın, özellikle 2028’e kadar süreceği ancak sonraki yıllarında yavaşlayacağı bekleniyor.

Risk analiz şirketi olan Eurasia Group’un direktörü Henning Gloystein de Çin’in salgın öncesi sahip olduğu türden bir petrol talebi içerisinde olmadığını söylüyor.

Her gün milyonlarca varil petrol toprak altında kalacak

2028 yılı sonuna kadar yarısı Çin’de olmak üzere dünya çapında 155 milyondan fazla elektrikli aracın satılacağı tahmin ediliyor. Bu araçlar,  günde üç milyon varil petrolün tüketime sunulmak yerine yer altında kalacağı anlamına gelecek.

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.