İklim KriziManşet

Küresel ısınmanın ortaya çıkardığı beş adacık, Rusya haritasına girdi

0

Rusya’da bir deniz kuvvetleri akademisi öğrencisinin 2016 yılında keşfettiği adacıklarda keşif yapıldı. Küresel ısınma yüzünden buzulların erimesi ile ortaya çıkan adacıklar ilk kez Rusya coğrafi haritasına girdi.

Rusya, deniz kuvvetleri akademisi öğrencisi Marina Migunova’nın üç yıl önce okul projesi kapsamında Kuzey Buz Denizi’nde keşfettiği beş adacığa keşif düzenledi. Adacıklar bu keşif sonucunda tarihte ilk kez haritalarda yer buldu.

BBC’nin haberine göre, Migunova söz konusu adacıkları 2016 yılında, akademiden mezun olma projesi için uydu fotoğraflarını incelerken bulmuştu. Beş adacık, Vize Koyu’ndaki Novaya Zemliya takımadasında yer alan Nansen Buzulu’nun küresel ısınma yüzünden erimesiyle ortaya çıktı. Şu anda Rusya’nın Kuzey Filosu’nda oşinografi mühendisi olarak çalışan Migunova, bu keşfi sonucunda onur diploması ile ödüllendirildi.

Adacıkları tespit eden Marina Migunova, Onur Madalyası ile ödüllendirildi.

Migunova’nın bulduğu adacıkların boyutları 900 metre kare (bir futbol sahasının sekizde biri) ile 54 bin 500 metre kare (yaklaşık 7.5 futbol sahası) arasında değişiyor. Rusya, donanmanın düzenlediği keşif sonrasında adacıkları haritaya da dahil etti. Küresel ısınma sonucu Kuzey Buz Denizi’nde eriyen buzulların çoğalması ile haritalar da sık sık güncelleniyor.

Adacıkların bulunduğu konumda, Soğuk Savaş sürecinde Sovyetler Birliği hidrojen bombası denemeleri yapmıştı. Bunların arasında şimdiye kadar patlatılan en büyük nükleer bomba olan Çar Bombası da yer alıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.