Antarktika‘da yapılan bir araştırmada, kayalık bir tepede mumyalaşmış eski penguen kalıntılarıyla birlikte yeni ölmüş gibi görünen penguen kalıntıları bulundu.
Kuzey Carolina Wilmington Üniversitesi’nden Profesör Steven Emslie‘nin, 2016 Ocak ayında gerçekleştirdiği ancak Cell Dergisi’nde yeni yayımlanan araştırma, Scott Sahili‘nde yapıldı.
Independent‘ten Harry Cockburn‘un aktardığına göre, cesetlerin çoğu, yüksek ölüm oranına sahip Adelie penguen yavrularına ait. Daha şaşırtıcı olansa buzdaki taze dışkı izleriydi. Zira burada bir penguen kolonisi kurulduğuna dair (Robert Falcon Scott liderliğindeki ilk kaşiflerin Ross Denizi‘ne geldiği 1901 ila 1903 yıllarında bile) herhangi bir kayıt bulunmuyordu.
Aynı bölgeye 1907-1909 keşif seferinde gelen Ernes Shackleton da burada bir Adelie penguen kolonisinin varlığından bahsetmemişti.
Profesör Emslie, “taze” kuş kalıntıları diye nitelediği şeylerin yanı sıra çok sayıda kemik ve tüy de buldu. Alanda yapılan ileri araştırmalarda, Adelie penguenlerinin yuva yapımında kullandığı küçük çakıl yığınlarına ulaşıldı.
Küresel ısınma yüzünden buz kalkınca ortaya çıktı
Küresel ısınma Ross Denizi‘nin yıllık sıcaklığını 1980’lerden bu yana 1,5 ila 2 santigrat derece artırdı. Son 10 yılda elde edilen uydu görüntüleri, burnun kademeli biçimde kardan sıyrıldığını gösteriyor.
Prof. Emslie konuyla ilgili şunları söyledi:
Donmuş ve gömülü halde uzun süredir korunan kalıntıları açığa çıkaran bu son erime, burada bulduğumuz farklı çağlara ait penguen kalıntılarının birbirine karışmasına dair en iyi açıklamayı sunuyor.”
Emslie, “Antarktika ve Ross Denizi’nde ısınma eğilimleri devam ettiği müddetçe kar ve buzulla kaplı yeni alanlar belirginleşebilir” diye konuştu.
‘Taze’ kalıntılar en az 800 yıl öncesine ait
Kuşların kalıntıları radyo-karbon analizleri için örneklendi. Sonuçlar, “taze” kalıntıların aslında eski dönemlere ait olduğunu, buz ve kar tarafından en az 800 yıl boyunca, hızla ısınan iklim sebebiyle yaşanan erimenin koloniyi gün yüzüne çıkardığı ana kadar korunduğunu gösterdi.
Öte yandan radyo-karbon tarihlemeleri, bölgedeki üç alanın, üç farklı çağda kullanıldığını ve en eski penguen kolonisinin kayalık çıkıntıda 5 bin yıl kadar önce yaşadığını ortaya çıkardı.
Profesör Emslie, bölgedeki ilk penguen yerleşiminin günümüzden 5 bin 135 yıl önce başlayıp 2 bin 750 yıl öncesine uzanan bir dönemi kapsadığını anlattı. İkinci dönem, 2 bin 340 ila bin 375 yıl öncesine uzanan “yüzey kalıntılarıyla” belirlendi. Üçüncü ve son yerleşimse yüzeydeki iki mumya ve yüzey altı dışkı yani gübre tarihleriyle belirlendi. Söz konusu buluntuların tarihi, bin 100 ila 800 yıl öncesine uzanıyor,
Üçüncü yerleşim, muhtemelen Küçük Buzul Çağı‘nın başlamasıyla artan kar örtüsü sebebiyle sona erdiğinde, yüzeydeki taze kalıntılar kar ve buzla kaplandı, yakın tarihli erimeye kadar da bozulmadan korundu.