Günün Manşetiİklim KriziManşet

Küresel İklim Grevi en doğudan başladı, Türkiye dahil 156 ülke eylemde

0

Avustralya’da başlayan Küresel İklim Grevi’ne Türkiye’den 15 farklı yerden ses verilecek.

İklim aktivistlerinin dünya çapında iklim krizine karşı hükümetlerini harekete geçirmek üzere biraraya geldiği Küresel İklim Grevi başladı. Genç aktivistlerin gerçekleştirdiği  grevin ilk gerçekleştiği ülke Avustralya oldu. Eyleme, yüksek katılım bekleniyor.

Avustralya Yeşiller Milletvekili Adam Bandt, Melbourne kentinde 100 binden fazla kişinin toplandığını duyurdu.

Avustralya’da toplam 300 bin iklim aktivistinin toplandığı belirtiliyor.

Hareketi başlatan Greta Thunberg, Twitter üzerinden son durumu paylaştı. Avustralya Tasmania‘da 22 bin kişinin toplandığını söyleyen Thunberg Sydney‘deki kalabalığa ilişkin de bir fotoğraf paylaştı.

Almanya, Berlin‘de de iklim grevi için toplanacak olan aktivistler bisikletleriyle toplanılacak alana doğru yola çıktı.

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in başlattığı ve dünya çapında öğrencilerin katılarak büyüttüğü Fridays for Future (Gelecek için cumalar) hareketinin öncülüğünde gerçekleştirilen Küresel İklim Grevi, bugün üçüncü kez gerçekleştiriliyor. Türkiye dahil 156 ülkede gerçekleştirilecek eylemler, Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesinde, liderleri bir kez daha uyarmak üzere yapılıyor. Zirve, Paris İklim Anlaşması’nın hedefleri için kritik bir öneme sahip. 2020 yılında, anlaşmanın hükümlerine göre ülkelerin verdikleri taahhütleri güncellemeleri gerekiyor. IPCC’nin yayımladığı bilimsel raporlar da küresel ısınmayı 1,5 derece sınırında tutmak için zamanın giderek daraldığını ortaya koyuyor.

‘Karar alıcıları, iklim krizinin aciliyetine karşı bir an önce harekete geçmeye’ çağıran iklim grevlerinin 15’i Türkiye’de gerçekleştirilecek. Türkiye’deki grevlerin adresleri şöyle:

 Greve dair dünya çapında son sayılar ise şu şekildi:  

Greve katılan ülke sayısı: 156

Greve çıkan sendika sayısı: 73

Greve destek veren sivil toplum kuruluşu sayısı: 820

Greve destek veren şirket sayısı: 2.500

Greve destek veren web sitesi sayısı (Dijital İklim Grevi): 6.323

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.