Küresel İklim Eylem Zirvesi, San Francisco’da başladı

Dünyanın dört bir yanından eyalet başkanları, belediyeler, iş dünyası liderleri San Fransisco’da Küresel İklim Eylem Zirvesi (Global Climate Action Summit – GCAS) için bir araya geliyor. Liderler, iklim değişikliğine karşı mücadeleyi yeni bir seviyeye taşımak amacıyla toplanıyor.

 

Küresel İklim Eylem Zirvesi, Aralık ayında yapılacak ve Paris Anlaşması’nın uygulanması için kritik öneme sahip olduğu belirtilen COP24 toplantısı öncesinde düzenleniyor. 4000’i aşkın üst düzey katılımcının, 25 oturum ve 400 yan etkinlikte, 500’den fazla somut sera gazı emisyonu azaltım hedefi açıklanması bekleniyor. Zirve, 12 Eylül 2018 (dün) Türkiye saati ile 18:00’da başladı.

Küresel İklim Eylem Zirvesi’nde somut iklim eylemlerinin, küresel mücadeleye yarattığı fiili etkilerini gözler önüne sermesi ve geçtiğimiz hafta Bangkok’ta iklim müzakereleri yapan ülkelere, COP24 öncesi mesaj verilmesi planlanıyor.  Uzmanlar Bangkok’ta sınırlı da olsa önemli adımlar atıldığını ancak halen Paris Anlaşması’nın kurallar kitabının oluşabilmesi için önemli kararlar alınması gerektiğinin altını çiziyor.

Küresel İklim Eylem Zirvesi’ne katılanlar arasında ünlü isimler de bulunuyor. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Michael Bloomberg, Christiana Figuarres, Al Gore, John Kery ve Çin Halk Cumhuriyeti İklim Özel Temsilcisi Xie Zhenhua da zirveye katılanlar arasında.

Küresel İklim Eylem Zirvesi’nin ilk gününden öne çıkan gelişmeler ise şöyle:

– Aralarında hükümetler, eyaletler, büyük şehirler ve iş dünyasının bulunduğu 26 organizasyon eş zamanlı olarak 100% sıfır emisyonlu araç hedefi açıkladı. Fosil yakıtsız temiz ve yeşil şehirler için deklarasyonu da açıklandı.

– Bankalar iklim riskleri için harekete geçti. 16 küresel banka, iklim risklerini daha etkin değerlendirmek ve kurumsal politikalarını iklim dostu hale getirmek için bir araya geldi ve taahhüt verdi. Bankalar arasında ANZ, Barclays, BBVA, BNP Paribas, Bradesco, Citi, DNB, Itaú Unibanco, National Australia Bank, Rabobank, Royal Bank of Canada, Santander, Societe Generale, Standard Chartered, TD Bank Group gibi kurumlar bulunuyor.

– İş dünyasının liderleri “ülkeler en geç 2050’de net sıfır emisyonu hedeflemeli” dedi. Üyeleri arasında, 3M, Unilever, Tesla, Sky Havayolları ve EDF gibi şirketlerin bulunduğu Corparate Leader Group tarafından 2050’de sıfır emisyon hedefi için bir görüş yayınlandı.

 

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

İspanya’dan aşırı hava olaylarına karşı işçilere dört günlük ‘iklim izni’

Yeni yasaya göre, olası bir iklim veya meteorolojik tehdit durumunda insanlardan evde kalmaları istenirse, işçiler dört gün ücretli izin alabilecek.

Exxon lobicisine, çevrecileri hacklediği ve e-postalarını sızdırdığı gerekçesiyle soruşturma

Petrol devi Exxon Mobil'e danışmanlık yapan bir kişi hakkındaki soruşturmada şirketin bilgisayar korsanları kiralayarak çevre aktivistleri ve hukukçuların e-posta hesaplarına eriştiği belirtiliyor.

Cengiz Holding’i protesto edenlere ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ten soruşturma

Eti Bakır A.Ş.'nin Eskişehir-Alpagut'ta açmak istediği siyanürlü altın madenini protesto edenlere açılan soruşturmada aktivistler 'halkı galeyena getirmek'le suçlanıyor.

Plastik Anlaşması Zirvesi’ne fosil yakıt ve kimya lobicisi yağdı

Busan'daki BM görüşmelerinde en büyük grubu oluşturan plastik lobisi, üretimin kısıtlanmaması ve atık yönetimine odaklanılması için bastırıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR