Günün Manşetiİklim KriziManşet

Küresel İklim Eylem Zirvesi, San Francisco’da başladı

0

Dünyanın dört bir yanından eyalet başkanları, belediyeler, iş dünyası liderleri San Fransisco’da Küresel İklim Eylem Zirvesi (Global Climate Action Summit – GCAS) için bir araya geliyor. Liderler, iklim değişikliğine karşı mücadeleyi yeni bir seviyeye taşımak amacıyla toplanıyor.

 

Küresel İklim Eylem Zirvesi, Aralık ayında yapılacak ve Paris Anlaşması’nın uygulanması için kritik öneme sahip olduğu belirtilen COP24 toplantısı öncesinde düzenleniyor. 4000’i aşkın üst düzey katılımcının, 25 oturum ve 400 yan etkinlikte, 500’den fazla somut sera gazı emisyonu azaltım hedefi açıklanması bekleniyor. Zirve, 12 Eylül 2018 (dün) Türkiye saati ile 18:00’da başladı.

Küresel İklim Eylem Zirvesi’nde somut iklim eylemlerinin, küresel mücadeleye yarattığı fiili etkilerini gözler önüne sermesi ve geçtiğimiz hafta Bangkok’ta iklim müzakereleri yapan ülkelere, COP24 öncesi mesaj verilmesi planlanıyor.  Uzmanlar Bangkok’ta sınırlı da olsa önemli adımlar atıldığını ancak halen Paris Anlaşması’nın kurallar kitabının oluşabilmesi için önemli kararlar alınması gerektiğinin altını çiziyor.

Küresel İklim Eylem Zirvesi’ne katılanlar arasında ünlü isimler de bulunuyor. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Michael Bloomberg, Christiana Figuarres, Al Gore, John Kery ve Çin Halk Cumhuriyeti İklim Özel Temsilcisi Xie Zhenhua da zirveye katılanlar arasında.

Küresel İklim Eylem Zirvesi’nin ilk gününden öne çıkan gelişmeler ise şöyle:

– Aralarında hükümetler, eyaletler, büyük şehirler ve iş dünyasının bulunduğu 26 organizasyon eş zamanlı olarak 100% sıfır emisyonlu araç hedefi açıkladı. Fosil yakıtsız temiz ve yeşil şehirler için deklarasyonu da açıklandı.

– Bankalar iklim riskleri için harekete geçti. 16 küresel banka, iklim risklerini daha etkin değerlendirmek ve kurumsal politikalarını iklim dostu hale getirmek için bir araya geldi ve taahhüt verdi. Bankalar arasında ANZ, Barclays, BBVA, BNP Paribas, Bradesco, Citi, DNB, Itaú Unibanco, National Australia Bank, Rabobank, Royal Bank of Canada, Santander, Societe Generale, Standard Chartered, TD Bank Group gibi kurumlar bulunuyor.

– İş dünyasının liderleri “ülkeler en geç 2050’de net sıfır emisyonu hedeflemeli” dedi. Üyeleri arasında, 3M, Unilever, Tesla, Sky Havayolları ve EDF gibi şirketlerin bulunduğu Corparate Leader Group tarafından 2050’de sıfır emisyon hedefi için bir görüş yayınlandı.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.