Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Erzurum’da Kuran kursunda yaşanan çocuk istismarına yönelik haberleri yayımladıkları için Halk TV, KRT ve TELE 1 kanallarına yüzde iki para cezası verdi.
Erzurum Palandöken‘de Diyanet İşleri Başkanlığı‘na bağlı yatılı erkek Kuran kursunda yedi çocuk, cinsel istismara uğramış, ilgili haberler medyaya da yansımış ve tepki uyandırmıştı.
RTÜK’ün CHP‘li üyesi İlhan Taşçı, kararın Diyanet’in şikayeti üzerine oyçokluğuyla alındığını söyledi ve “Şikayet dilekçesine göre, Kuran kursunda 7 çocuğun uğradığı cinsel istismardan değil de haberlerin veriliş biçiminden “incinmiş” Diyanet İşleri Başkanlığı!” sözleriyle tepki gösterdi.
Durumu ‘şaka gibi’ diyerek yorumlayan Taşçı, “İstiyorlar ki hırsızlığı, yolsuzluğu, çocuklara tecavüzü kimse bilmesin, duymasın. Ayıp!” ifadelerini kullandı.
1- RTÜK, Erzurum’daki Kur’an kursunda çocuklara tecavüz davasını haberleştiren Halk TV, KRT ve TELE 1’e % 2 para cezası verdi.
Karar, Diyanet İşleri’nin şikayeti üzerine oyçokluğuyla alındı.
İstiyorlar ki; hırsızlığı, yolsuzluğu, çocuklara tecavüzü kimse bilmesin, duymasın.
Ayıp!— İlhan Taşcı (@ilhantasci) April 6, 2022
Yaptırımlar hakikatin ortaya çıkmasını engelleyemez
RTÜK’ün bir diğer CHP’li üyesi Okan Konuralp de Diyanet’in Halk TV ve KRT’yi “küçük düşürüldüğü, aşağılandığı ve yayın yasağının ihlal edildiği” gerekçesiyle RTÜK’e şikayet ettiğini söyledi.
“Diyanet yöneticileri Erzurum’da yaşanan istismardaki sorumluluklarının üstünü, basın özgürlüğünün sınırlarını daraltmaya çalışarak ve yargı kararlarının arkasına sığınarak örtemez” diyen Konuralp, “Tüm bu yaptırımlar hakikatlerin ortaya çıkmasını engelleyemez” sözlerini kullandı.
https://twitter.com/okonuralp/status/1511673706786996232?s=20&t=xVVb5v4nDkMOQV4aKNFQ9Q