Dünyaİklim KriziManşet

Kuraklıkla boğuşan Kaliforniya, okyanus suyunu arıtmaya başlayacak

0
Fotoğraf: Ethan Swope / AP

Son 1200 yılın en büyük kuraklığını ve su kıtlığını yaşayan ABD‘nin Kaliforniya eyaletinde Kıyı Komisyonu, okyanus suyunu içme suyuna dönüştürmesi öngörülen bir arıtma tesisine 140 milyon dolarlık yatırımı oy birliğiyle onayladı.

Güney Sahili Su Bölgesi‘nin önerdiği Doheny Okyanus Suyunu Tuzdan Arındırma Projesi’ne bütün üyeler ‘evet’ dedi.

Günde yaklaşık 40 bin  kişinin ihtiyacını karşılayacak şekilde 5 milyon galon içme suyu üretmesi planlanan tesis, Los Angeles‘ın güneyindeki Orange County‘deki yerel bir su kuruluşuna hizmet edecek.

Güney Sahili Su Bölgesi böylece, Eyalet Su Projesi‘ne veya Colorado Nehri yoluyla yüzlerce kilometre uzaklıktan pompalanan suya bağlı olmak yerine artık kendi su kaynağına sahip olacak.

‣ Kaliforniya’da kuraklık ve susuzlukla mücadele: Metan emisyonlarını da azaltacak bir ‘Kompost Yasası’
‣ Görülmemiş kuraklıkla boğuşan Kaliforniya’da sefasından vazgeçmeyen ünlülere tepki

Proje hala başka birtakım federal izinler gerektirse de tessisin açılmasındaki en önemli düzenleyici kurum Kıyı Komisyonu olarak görülüyordu.Tesis, 2019’da kabul edilen bazı katı düzenlemelerin kabul edilmesinden bu yana Kıyı Komisyonu’nun onayladığı ilk su artıma tesisi olarak emsal teşkil ediyor.

Bölgenin genel müdürü Rick Shintaku, Colorado Nehri‘ndeki kuraklığın kötüye gittiğini ve buradan sağlanan sularda yüzde 15 ila yüzde 30’luk su kesintilere neden olabileceğini söylüyor ve ekliyor:

“Su arıtma, geniş bir bölgenin su güvenliğini sağlamak için çözümün bir parçası olabilir.”

Komisyon henüz beş ay önce, aynı amaç için kurulacak fakat özel mülkiyete tabi ve bu tesisin on katı büyüklüğünde başka bir projeye onay vermemişti. Uzmanlar, daha küçük tesisin çevre kullanımı açısından daha iyi olabileceğini düşünüyor.

Öte yandan onaylanmayan özel girişim Poseidon Water’ın projesine büyük tepki gösteren çevre grupları, Doheny projesine görece daha olumlu yaklaşıyor. Ancak dün bazı aktivistler, Doheny projesine karşı çıkıyor ve deniz yaşamı üzerindeki etkilerinden endişe ettiğini belirtiyor.

Komisyon ise Doheny önerisinin, uygulamanın zararlı etkilerini en aza indirdiğini söylüyor.

Komisyon’dan kıdemli bir çevre bilimcisi olan Tom Luster, devletin, benzer tesislerin mümkün olabileceği yerleri araştırdığını da açıkladı:

“Bu uygulama kıyı boyunc bir dizi yerde çoğaltılabilir. Oldukça küçük ölçekli bir tesis, ancak yerel ihtiyaçları karşılıyor.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.