İklim KriziManşet

Kuraklık nedeniyle gül rekoltesi yarı yarıya düştü

0
Fotoğraflar: DHA

Isparta’nın Gönen ilçesinde, gül yetiştiriciliğinin en çok yapıldığı Güneykent’te, kuraklık nedeniyle gül rekoltesinde düşüş yaşandı. Bazı bölgelerde 15 Mayıs’tan sonra başlayan hasat, haziran sonunda tamamlandı.

Belediye Başkanı Metin Kutsal, kuraklık ve yağış nedeniyle gül üretiminin yarı yarıya azaldığını, 1200 kilogramlık üretimin bu yıl 600-700 kilograma düştüğünü söyledi.

Hasat geç başladı

Başkan Kutsal, hasadın iklimsel nedenlerle biraz geç başladığını dile getirerek, 1,5 ay gibi kısa sürenin sonunda bu yıl gül sezonunun sonuna geldiklerini kaydetti.

Geçen yıla oranla rekoltenin yarıya bile ulaşmadığının altını çizen Kutsal, DHA’ya yaptığı açıklamada “Kuraklık oldu, yağış olmadı. Son zamanlarda dolu zarar verdi. Güneykent’te 1200 kilogram üretim yapılıyordu, bu sene 600-700 kilogram üretim yapıldı” ifadelerini kullandı.

‘Üreticilerimiz mağdur oldu’

Gül bahçelerinde her gün 05.00 ile 11.00 saatlerinde gül çiçeğinin toplandığını ve vakit kaybedilmeden gül yağı fabrikalarına teslim edildiğini belirten Başkan Kutsal, gül çiçeğinin suyunun ve yağının çıkarılarak, işlendiğini vurguladı.

Kutsal, ayrıca artık üreticilerin, maliyetin hesaplanmasının ardından alacakları ücreti beklemeye başlayacaklarını da belirtip, “Gül işlemesi yapıldıktan sonra maliyeti ortaya çıkıyor. Daha sonra üreticiye para ödemesi yapılıyor. Üreticilerimiz de bu yıl mağdur oldu. Fabrika sahiplerinin, gül üreticilerimizi mağdur etmeyeceğini düşünüyorum” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.