Dünyaİklim KriziManşet

Kuraklık: Fransa denizaşırı toprağı Mayotte Adası’na 600 bin litre su gönderiyor

0
Fotoğraf: AP

Fransa, denizaşırı toprağı Mayotte Adası‘nda aylardır devam eden su kıtlığına karşı harekete geçti. Ülke adaya gemiyle 600 bin litre içme suyu gönderme kararı aldı.

Ülkenin bir diğer denizaşırı toprağı olan La Reunion‘dan gece yola çıkan geminin, 20 Eylül’de Mayotte Adası’nın Longoni Limanı‘na varması bekleniyor. Gemideki su, ordunun desteğiyle kentlerde dağıtılacak. Su dağıtımında, bebeklere, hamilelere, engellilere ve 65 yaş üstü ciddi hastalığı olan kişilere öncelik tanınacak.

Fotoğraf: Philippe Lopez/ AFP

Ada yıllardır kuraklığa direnmeye çalışıyor

AA‘nın aktardığına göre; Hint Okyanusu‘nda Madagaskar‘a komşu olan Mayotte Adası’nda yaklaşık 300 bin kişi yaşıyor. Fransa’nın “en yoksul ve en genç nüfuslu vilayeti” Mayotte Adası’nın nüfusunun çoğunluğunu Müslümanlar oluşturuyor.

Mayotte Adası, uzun yıllardır defalarca kuraklık dönemleri geçirdi. Bu durum, içme suyu rezervlerini etkilerken adada su kesintilerine neden oldu. 1997’den bu yana en ciddi kuraklık dönemini geçiren adanın sakinleri, 4 Eylül’den beri her üç günde bir evlerinde içme suyuna erişebiliyor.

Yerel makamların aldığı karar sonucu 48 saatlik su kesintileri yapılan adada halk, günlük su ihtiyaçlarını gidermek için pet şişeyle su satın alıyor. Adadaki mağazalarda pet şişe su fiyatlarının, ana karaya göre yaklaşık 2-3 kat daha fazla olması eleştiriliyor. Adada 4 Eylül’de su kesintisi nedeniyle Younoussa Bamana Lisesi, kapılarını kapatarak 2 bin 600 öğrencisini evlerine göndermişti.

Ada ülkesi Vanuatu Uluslararası Adalet Divanı’nda iklim adaleti arıyor

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.