İklim KriziManşet

Kuraklığa çözüm: kurumuş nehirler, zehirli göller

0
Sapanca Gölü

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı’ya göre, İstanbul’a düşen son yağış şehrin 10 günlük su ihtiyacını karşılayabilir. Kuraklığa çözüm önerisi olarak sunulan sulak alanlar ise tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.

“Uluslararası Entegre Havza Yönetimi Çalıştayı”nda AA muhabirinin sorusunu cevaplayan Kınacı kentte metrekareye 25 kilogram yağış düştüğünü söyleyerek, “belli seviyede su ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Ama bu ne kadar olur? Bir ay, iki ay değil, İstanbul’un bir hafta ile 10 gün kadar su ihtiyacını karşılar” diye konuştu.

Barajların son 15 gündeki doluluk oranları

“Su tüketimi nedeniyle kuraklık artıyor”

Kınacı, su oranının daha önceki yılların çok altında olduğunu söyleyerek, geçmişte su tüketiminin bu kadar yüksek olmaması nedeniyle kuraklığın bir şekilde atlatıldığını aktardı.

“Melen Projesi Anadolu Yakası’nı kurtaracak ”

“Şu anda Melen’den bir hat daha yapılıyor. Bu çalışma, en geç haziran ayında tamamlanmış olacak. Bu nedenle Anadolu yakasında bir problem yok. Anadolu yakasından, Boğaz’ın altından boruyla Avrupa yakasına su veriliyor. Avrupa yakasında Kağıthane’deki arıtma tesisine kadar su geliyor. Bu nedenle Kağıthane Arıtma Tesisi’nin beslediği alana kadar olan kısımda da bir problem yok. Ancak daha batıda olan bölgelerde bir sıkıntı olması ihtimaline karşı, Avrupa yakasında yeni kuyular açılması planlandı. Bu çalışmalar da mart ayı içinde başlayacak.”

Melen Çayı

Melen Çayı

“Yalova’daki sıkıntıyı Sapanca’dan karşılayacağız”

Su sorununa önlem olarak, kalitesi daha düşük suyun getirilmesinin de söz konusu olabileceğini dile getiren Cumali Kınacı, “Susuz kalma olmaz. Bir tek Yalova’da sıkıntı var. Yalova’daki sıkıntıyı da Kocaeli Sapanca Gölü’nden alınacak suyla karşılanması ve ilave kuyularla Yalova’nın beslenmesi hedefleniyor” ifadelerini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü’nün bahsettiği iki su alanı, Melen Çayı ve Sapanca Gölü için tehlike çanları çoktan çalmaya başladı.

Sapanca Gölü 50 metre çekildi, tabanı zehirli, 

Sapanca gölü hem hem ortalama 50 metre kadar çekildi hem de suyun içine karışan azot ve fosfor gibi elemetler gölü kirletiyor.
Radikal’den Serkan Ocak’ın haberine göre, Kocaeli Üniversitesi’nden doğa bilimcisi Prof. Dr. Alaeddin Bolat, gölün tabanından çekilen fotoğrafları yorumlayarak, gölün azot, fosfor gibi besleyici elementler tarafından kirlendiği belirtmişti. Gölün etrafındaki 27 sanayi kurluşunun atıklarının Sapanca’ya atılması gölün geleceğini tehlike altına alıyor. Bolat:”Bu şekilde devam ederse tatlı su kaynağı acı su kaynağına dönüşür. Her türlü kirlilik, tuzluluk olur. İçme suyu olarak kullanılması zorlaşır. Arıtma maliyetleri artıyor. Nihayetinde de su kıtlığı başlar…” demişti.

Sapanca Gölü

Sapanca Gölü

Melen’de kuraklık var 

Haziran’da üzerine bir baraj yapılacak olan Melen Çayı’nın su seviyesinde ise geçen seneye kıyasla 80 santimlik düşüş var. Melen çayı’nın yanı sıra onu besleyen derelerin de su seviyesi düştü.

(Radikal/Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.