Doğa MücadelesiManşetYerel

Kum zambaklarına zarar veren belediye, halkı zambaklara zarar vermemesi için uyardı

0

Samsun‘da Alaçam ilçesi Geyikkoşan sahilinde iki ay önce kum temizleme aracıyla kum zambaklarını kopardığı iddia edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi, dün sahil girişine “Kum zambağı doğal yetişme alanındasınız” ibaresi yazılı tabelalar astı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Erhan Usta ve Bedri Yaşar, belediyeye yönelik iddialar üzerine konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ne (TBMM) taşımıştı.

Belediye Başkanı uyarmıştı

Koruma altındaki kum zambaklarının Samsun Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından kum temizleme aracıyla yok edildiğine dair tepkiler üzerine, belediye ekipleri olaydan 20 gün kadar sonra bölgeye giderek kum zambaklarına bakım yapmıştı.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda, kum zambaklarının koparılmasının yasak olduğunu belirtmiş ve zambakların korunması gerektiği konusunda vatandaşları uyarmıştı.

Kum zambaklarının korunmasına yönelik açıklama

Belediye tarafından konuyla ilgili yapılan basın açıklamasında, Büyükşehir Belediyesinin kum zambaklarına zarar verilmemesi için denetimlerine devam ettiği kaydedildi ve şu ifadeler kullanıldı:

Büyükşehir Belediyesi koruma altında olan kum zambaklarına zarar verilmemesi için denetimlerine devam ediyor. Nesli tükenme tehdidi altındaki kum zambaklarının ülke dışına çıkarılması suç. Ticari kazanç için sökenlere de Çevre Kanunu kapsamında 77 bin TL para cezası kesiliyor. Kum zambaklarının doğal yaşam alanı olan kıyı sahillerinde, bitkinin korunması amacıyla vatandaşları bilgilendirici ve uyarıcı tabelalar asıldı. Zambakların bulunduğu kumsallarda ateş yakılmamasını, araçla ve evcil hayvanlarla girilmemesi gerektiğine dikkat çeken yetkililer, dünya mirası bitkinin korunması için vatandaşlardan ilgi ve destek bekliyor.”

You may also like

Comments

Comments are closed.