ManşetYaşam

Kültürel çalışmaların babası Stuart Hall öldü

0

Akademik, politik ve kültürel atmosferi altmış kusür yıldır etkileyen sosyolog Stuart Hall vefat etti. Hall 82 yaşındaydı.

Irkçılık, marjinallik, alt kültürlülük konusunu kültürel çalışmaların ilgi alanları olarak ele alan Hall, medya alanındaki çalışmalarını dil ve kültür üzerinden yaptı.

1932 doğumlu sosyolog ve kültür teorisyeni Hall, Afrika kökenli orta sınıf Jamaikalı bir ailenin çocuğuydu.

1948’lerde 2. Dünya Savaşı’ndan sonra İngiltere’nin çoğunluk nüfusunu kapsayan Afro-Karayiplerin (Jamaikalılar) İngiltere’ye göçü ile kendisi de bu Windrush jenerasyonunun bir parçası olarak İngiltere’ye geldi. Oxford Üniversitesi’nde eğitimine devam etti.

1951 yılından bu yana İngiltere’de çalışmalarını sürdüren Hall, Richard Hoggart ve Raymond Williams ile birlikte, İngiliz Kültürel Çalışmaları  veya Kültürel Çalışmalar Birmingham Okulu olarak bilinen düşünce okulunun kurucu isimlerinden biriydi.

1970’lerde Irkçılık, cinsiyet ve kimlik konularıyla ırkçı önyargı ve medya arasındaki bağı araştırdığı yazıları çığır açıcı olarak görüldü.

New Left Review’ın kurucusu ve ilk editörlerinden olan Hall 1979’dan 1997’de emekli olana kadar Açık Üniversite’de çalıştı.

Hall, feminist, Modern İngiliz Sosyal ve Kültür Tarihi profesörü Catherine Hall ile evliydi.

Stuart Hall’un yaşamıyla ilgili bir belgesel geçtiğimiz eylül ayında İngiltere sinemalarında gösterilmişti. “The Stuart Hall Project” isimli John Akomfrah belgeseliyle ilgili Observer gazetesinde çıkan bir yazıda şöyle deniliyordu: “Hall’un söylediklerinin, zamanımızın ilerici tartışmalarını nasıl şekillendirdiğini görüyoruz. Irkçılık, toplumsal cinsiyet ve cinsellik hakkındaki görüşleri.. Ve aynı zamanda gittikçe muhafazakarlaşan ülkede onun incelikli anlayışının nasıl marjinalize edildiğini de görüyoruz”

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.