Hafta SonuKitapManşet

Küçük Prens

0

Büyüklerin en sevdiği çocuk romanı hangisidir diye sorulsa Küçük Prens uzak ara birinci çıkar. Çocukların rahatlıkla okuyabileceği bir çocuk kitabı gibi gözükse de, alt metinde sevgi, emek ve hayat hakkında derin düşünceler içerir. Küçük Prenste bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılır. Bizlere mantıklı ve önemli gelen işlerin aslında ne kadar boş ve anlamsız olduğu vurgulanır.

Uçağının arızalanması üzerine Sahra Çölü’ne düşen pilot orada Küçük Prensle karşılaşır. Sohbetleri sırasında Küçük Prens, gezegenini, gülünü ve dünyaya ulaşana kadar yolda karşılaştığı diğer gezegen ve insanları, dünyada karşılaştığı hayvan ve bitkileri anlatır.

 

küçük prens

İnsanların önyargılarını göstermesi açısından Türk astronomu anlattığı bölüm çarpıcıdır: Küçük Prens’in yaşadığı gezegeni bulan bir Türk astronomdur. Bunu uluslararası bir kongrede anlatır ama başında fes ve ayağında şalvar olduğu için kimse sözüne kulak asmaz. Ne zaman ki Avrupalılar gibi giyinip, sunumunu yapar, ancak ondan sonra insanlar ona inanır.

Kitaptaki şirin resimler yazar tarafından çizilmiş ve suluboya ile renklendirilmiştir. 1943 yılından bu yana hem çocukların hem de büyüklerin sevgilisi olan bu kitapta öyle güzel sözler vardır ki, defalarca okunmadan geçilemez: “Geceleri yıldızlara bakarsın. Benim ülkem o kadar küçüktür ki nerede olduğunu görmezsin bakınca. Ama böylesi daha iyi. Yıldızım, herhangi bir yıldız olacak senin için. Böylece bütün yıldızları gözlemeyi seveceksin.”

saint exupery

 

Küçük Prens, Dünya üzerinde 239 farklı dil ve lehçede basılmış olup, şimdiye kadar 140 milyondan fazla satıldığı iddia edilmektedir. Elimde gördüğünüz iki farklı baskısının yanı sıra Türkiye’de 104 farklı baskısı daha bulunmaktadır. Küçük Prens’le ilgili; opera, tiyatro, bale, buz dansı gösterisi, film, çizgi film, çizgi roman yapılmıştır. Küçük Prens’in resmi Fransa’da 50 franklık banknotların üzerine basılmıştır.

Kitabın yazarı olan Saint Exupéry, kitabı yazdıktan altı yıl sonra Küçük Prens adında bir uçakla keşif uçuşu yaparken Akdeniz üzerinde kaybolur ve bir daha kendisinden haber alınamaz. Kim bilir belki de kitapta birden ortadan kaybolan Küçük Prens’in yanına gitmiştir.

Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.

http://www.uzmantv.com/kucuk-prens-nasil-bir-cocuk-kitabidir

mehmet-fırat-pürselim

Mehmet Fırat Pürselim

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.