ManşetYerel

Köylüler Havalimanı projesine karşı eylemde

0
İsmail Kurtuluş'un evinin önündeki pankart

İsmail Kurtuluş’un evinin önündeki pankart

Üçüncü Havalimanı projesi için Bakanlar Kurulu’nun acele kamulaştırma kararı çıkardığı altı köy cumartesi günü Ağaçlı mevkinde eylem yapacak. Sözkonusu köylerden olan Yeniköy sakini Mustafa Bozkurt , yıllardır ekim yaptıkları arazilerin büyük kısmına bedel ödenmeyeceğini söylüyor.

Havalimanı projesi bölgesinde bulundukları gerekçesiyle acele kamulaştırma kararı çıkarılan Yeniköy, Tayakadın, İmrahor, Ağaçlı, Akpınar  ve İhsaniye köylüleri  haftasonu eylemde. Bugün Kuzey Ormanları Savunması, eylemin haberini,  geçen hafta köylere gerçekleştirdikleri ziyaret sırasında tanıştıkları İsmail Kurtuluş’un vefat haberiyle verdi.

“Ihlamur ağacının bedelini kim ödeyecek?”

Kuzey Ormanları Savunması üyeleri, Ağaçlı’dan Akpınar’a doğru giderken tanışmışlar İsmail Kurtuluş’la.  Evinin önüne astığı pankartla, 30 yıllık birikiminin Karayolları Müdürlüğü tarafından alınacak olmasını protesto eden 80 yaşındaki Kurtuluş, eşiyle birlikte otuz yıldır elleriyle kurdukları çiftliğin bahçesinde bulunan ıhlamur ağacını gösterip, “bunu bana ödeyemezler, bunun değerini bana ödeyemezler” demiş ve eklemişti: “İlk giren dozeri vuracağım”.

Kurtuluş 17 Ocak’ta, acele kamulaştırma kararının çıktığı gün vefat etti.  Kurtuluş’un ailesi arazilerinin kamulaştırılması karşısında mücadelesine devam ediyor ve onlar, bu sürecin ortasında kalmış pek çok haneden sadece biri.

 

“90 yıllık tarım arazisi gidiyor”kos-1

Kararın sonuçlarını sorduğumuz Yeniköylü Mustafa Bozkurt, köylerinin yüzde 80’inin hayvancılıkla uğraştığını, kamulaştırma kararı çıkan arazilerin hayvancılığa uygun olan bölgeler olduğunu söylüyor. Köyün büyük bir kısmı da 2B arazisi denen orman vasfını yitirmiş araziden oluşuyor. Bu arazileri 90 yıldır ekip biçtiklerini belirten Bozkurt, bu alanın orman arazisi denilerek geçersiz sayıldığını, dolayısıyla bu arazinin bedellerinin kendilerine ödenmeyeceğini ekliyor. Yani köyde kamulaştırılan alanların yaklaşık yüzde 10’unun bedeli verilecek.

Peki ekim ve hayvancılık için kullanılan bu arazinin alınması yerine ne yapılmalı? “Ben havaalanına karşı değilim, ama Ağaçlı Köyü ve Yeniköy’e en az 20 km uzaklıkta kömür ocaklarının bulunduğu engebeli arazi var. Bizi mağdur etmek yerine neden oraya yapmıyorlar havaalanını? İnsanların hakkını yiyerek insanlara hizmet edilmez. ” diyor Bozkurt.

kos-2“Proje olursa çiftçilik kalmaz”

Köyün yarısından fazlasının kamulaştırma kararına tepki vermemesini de eleştiren Bozkurt, “Yaşamın bitti. Proje geri çekilmezse köyde çiftçilik diye birşey kalmayacak” diyor. Metrekare başına 20-50 lira arası değer biçilen kamulaştırma arazileriyle ilgili köylülerin bir kısmı hukuki yollara başvuracak. Fakat bir yandan da kamuoyu oluşturmak için cumartesi eylem gerçekleşecek.

Köylü Cumartesi saat 12.00’de Ağaçlı Kavşağı‘nda yol kesme eylemi gerçekleştirecek. Kuzey Ormanları Savunması’ndan Seda Elhan, “köylünün kendi inisiyatifiyle eylem kararı verdiğini, kendilerinin sadece destek olmak için pankartsız bir şekilde eyleme katılacağını “ belirtiyor.

Uzun lafın kısası, acele kamulaştırma mağduru altı köy İstanbulluları eyleme bekliyor.

(Yeşil gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.