Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Köyceğiz’de maden ocağına karşı çıkan yurttaşlar, halkın katılım toplantısını yaptırmadı

0

MUĞLAEti Krom A.Ş. tarafından Köyceğiz’e bağlı Yayla Mahallesi’nde yapılmak istenen Krom Ocağı Yeraltı İşletmeciliği projesi için bugün saat 10.00’da düzenlenmesi planlanan Halkın Katılım Toplantısı, yurttaşlar tarafından yaptırılmadı.

Ekoloji aktivistleri yıllardır Köyceğiz’de bulunan Sandras Dağı’nın maden projeleri nedeniyle delik deşik edildiğini dile getiriyor ve projelere karşı tepki gösteriyor. Bugün de köy kahvesinde yapılması planlanan toplantıya katılmak için ekoloji aktivistleri Sandras’ı Koruma Platformu çağrısıyla alanda hazır bulundu.

Ancak toplantı koşullarının Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) düzenine aykırı olması ve güvenlik önlemlerinin alınmaması nedeniyle yurttaşlar toplantıyı yaptırmadı.

Vatandaşlar toplantının yapılacağı alanda “Yaşam alanlarımız müştereklerimizdir”, “Muğla cennet olsun” ve “Sandras’a sahip çık” yazılı pankartlar açtı.

Sandras’ı Koruma Platformu, Muğla Çevre Platformu, Marmaris Kent Konseyi gibi oluşumlardan aktivistler toplantının yapılmasına karşı durarak kamusal toplantının iptal edilmesi ve boşa zaman ve maddi kayıp nedeniyle cezai işlem uygulanmasını talep etti.

Yurttaşlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Muğla İl Müdürlüğüne iletmek üzere hazırladıkları tutanakta şu ifadelere yer verdi:

“Toplantı koşulları firma tarafından sağlanmadığı için toplantı Bakanlık tarafından iptal edilmek durumunda kalınmıştır. Kamusal bir toplantının iptalini, firmanın üstüne düşeni yapmaması nedeniyle yapamadık. Halk kendi koşulları ile bu alana benzin ve zaman harcayarak geldiği için kamusal zarar oluşmuştur.”

Ayrıca Bakanlıkça da toplantının gerekli şartlar sağlanamadığı için yapılamaması üzerine bir tutanak tutuldu.

‘Ne kurdu, ne kuşu, ne de bizi düşünüyorlar’

Toplantıya ilişkin açıklamada bulunan Sandras’ı Koruma Platformu’ndan Neşe Yüzak, şunları aktardı:

“Buradaki iki maden, Sandras’ın tepesindeki Eti Krom’a ait madenin devamında iki ruhsatla daha Menteşe’ye kadar iniyor. Bu cevherin zonuyla [uzantısı, sahası] alakalı. Bulduğumuz her madeni kazmak, Muğla’da yüzde 60-70 oranda toprağın sıyrılıp götürülmesi, üstündeki ağacın gitmesi demek. Eğer bir planlama yoksa, geçmişteki devlet planlama teşkilatının dediği gibi ‘maden bize lazımsa çıkaralım’ şeklinde değilse, maden bir ticaret unsuruysa, ormanı da ticaret unsuru olarak gören insanlar aslında şu anda siyaseten ne kurdu, ne kuşu, ne de bizi düşünüyorlar. En büyük handikapımız budur ve bilimsel değildir. Şu anda burada yaptığımız şey çok önemli. Vatandaş, vatanına sahip çıkıyor. Daha doğrusu ‘dünyalılar dünyaya sahip çıkıyor’ da diyebiliriz. ”

Toplantı neden yaptırılmadı?

Yurttaşlar bugün 10.00’da gerçekleştirilmesi planlanan toplantıyı şu gerekçeler nedeniyle yaptırmadı:

  • Eksik ve sonradan ÇED Raporu’nda tamamlanması öngörülen dosya ile ÇED sürecinin önemli ayağı oalan halkın bilgilendirmesinin yapılmak istenmesi doğru değildir.
  • Proje alanı tanımlanırken harita üzerinde işaretlenirken doğal sit kesin korunacak alan gösterilmemiştir. Kesin korunacak hassas alanda madencilik faaliyeti yapılamaz. Kesin korunacak alan işaretlenmeden tabiatı koruma lanını göstermekle yetinen başvurunun reddedilmesi gerekirken, kabul edilmesi ve rapora dayanarak bilgilendirme mümkün değildir. Ayrıca bu alan için Kültür Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü’nün görüşünün olmadığı bir dosya ile halka sunulması aceleci ve yerinde olmayan bir yaklaşım.
  • Projenin yer altında yapılacağı, yüzeyde korunan alanlara zarar vermeyeceği belirtiliyor. Mevzuatta yüzey ve yeraltı gibi bir ayrım olmadığı gibi korunan alanda yer alan ağaçların yeraltı faaliyetinden etkilenmeyeceğini, patlatmaların hidrolojik açıdan korunan alana etkisini belirten hiçbir rapor, araştırma, raporda yer almıyor.
  • ÇED alanının devlet avlağı içinde kaldığı başvuru dosyasında belirtiliyor. Devlet avlağında ekosisteme zarar verecek eylemler suç olarak tanımlanmış ve hapis cezalarıyla cezalandırılmıştır. Devlet avlağı içinde maden işletilmesin içeren başvuru dosyasının reddedilmesi ve ÇED sürecinin sonlandırılması gerekirken tersi yapılarak halkın bu dosya ile bilgilendirilmesi, dosyada yaban hayatı ile ilgili kurum görüşü olmayışı eksikliktir.
  • Patlatma verilerinin yer almadığı bir dosya ile nasıl bir bilgilendirme yapılacak?

‘Ne kadar orman değeri olduğu, ne kadar ağaç kesileceği belli değil’

  • Yaşı 1200’e kadar yükselen karaçamların olduğu coğrafyada, ÇED alanı ve ruhsat bütününde ne kadar orman değeri olduğu net değil. … kesilecek ağaç sayısı belirtilmemiş.
  • ÇED Başvuru dosyasında […] proje alanı içerisinde ve yakın çevresinde ‘Özel Çevre Koruma Alanı’ bulunmamaktadır’ deniyor. Kartal gölü ve Sandras dağı Muğla için önemli olmasının yanında Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma alanının varlığın sebebidir. Söz konusu projenin bulunduğu nokta Namnam çayının beslendiği alandadır. Hidroloji etkilerin irdelenmediği bir dosya ile bu toplantı yapılamaz.
  • ÇED sürecinde yöre halkının düşüncelerini ifade edebileceği Halkın Katılım Toplantısı’ndan başka bir aşama yok. Başvuru dosyası, bir kısmını yukarıda belirttiğimiz eksik ve yanlış bilgileri içeriyor. Bu rapora dayanan sunumla bilgilenmek eksik ve yanıltıcı. Bu nedenle yanlış ve eksik bilgiler içeren başvuru dosyasının reddedilmesini ve yeterince bilgi içeren bir dosyayla yeniden toplantı yapılmasını talep ediyoruz.

You may also like

Comments

Comments are closed.