DoğaManşetYerel

Korunma statüsünde bulunan kadife ördek Hersek Lagünü’nde gözlemlendi

0
Fotoğraf: DHA

Yalova‘nın Altınova ilçesinde “Kuş Oteli” olarak bilinen Hersek Lagünü‘nde korunma statüsündeki kırmızı listede bulunan “kadife ördek” kuş gözlemcileri tarafından gözlemlendi.

Kadife ördek ile Hersek Lagünü’nde kuş türü sayısı 239’a çıktı.

‘Hersek Lagünü için de yeni bir tür’

DHA‘da yer alan habere göreAltınova Belediyesi kuş gözlemcisi Fatih Bülbül ve konuk kuş gözlemcileri tarafından korunma statüsünde kırmızı listede bulunan kadife ördek gözlemlendi.

Yılın ilk günlerinde ekip olarak lagünde gözlem çalışması gerçekleştirdiklerini kaydeden Fatih Bülbül, bölgede farklı bir kuş türüne rastladıklarını ifade etti. Bülbül, yaptıkları gözlemle ilgili şunları anlattı:

Kısa bir araştırmadan sonra kuşun, kesin olarak dişi birey kadife ördeği olduğuna karar verdik. Türkiye’de nadir görülen kadife ördek, Hersek Lagünü için de yeni bir türdü. Daha sonra bu haberi öğrenen kuş gözlemcisi arkadaşların alana gelmesi sonrası onların katkısıyla ikinci bireyi de kayıt altına aldık. Kadife ördek kaydıyla Hersek Lagünü tür sayısı 239’a çıkmış oldu. Gözlem çalışmasını bitirdiğimizde kadife ördek yanında nadir türlerden beş birey kulaklı batağan (Podiceps auritus) ve 1200 flamingo (Phoenicopterus roseus) ile toplamda 74 türden 5 binin üzerinde kuş, günün envanterine girdi.”

Fotoğraf: DHA

‘Daha pek çok yeni tür ekleyeceğimizi düşünüyorum’

Kuşları gözlemleyen bir diğer isim olan Çağan Abbasoğlu ise, yaptıkları gözlemlerde Hersek Lagünü’ne daha pek çok yeni tür ekleyeceklerini düşündüklerini ifade etti:

Bölgenin kuşlar için güvenliği ve denizle bağlantısından dolayı besin zenginliği kuşlar için önemli bir sığınak olmasını sağlıyor. Yılın bu döneminde kuzeyden gelen nadir türlerini bulma olasılığımız oluyor, bu da gözlemlere ayrı bir heyecan katıyor. Marmara Denizi’nde en son 1917’de görülen, ülkemizde daha çok Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarını ziyaret eden kadife ördek de bu efsane türlerden biriydi. Fatih Bülbül Ağabey ile yaptığımız bu gözlemlerde Hersek Lagünü’ne daha pek çok yeni tür ekleyeceğimizi düşünüyorum.”

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.