Koronavirüs SalgınıEkolojik YaşamManşet

‘Koronavirüsten plastik değil, hijyen korur’ 

0

Koronavirüs salgınıyla birlikte plastik sektörü, hijyenik olduğu gerekçesiyle plastik tüketimini teşvik ediyor. Sektör, alternatifi olan plastik poşet, tabak, bardak, çatal, bıçak gibi gereksiz tek kullanımlık plastiklerin kullanımının artırılmasını talep ediyor. Ancak yapılan bilimsel araştırmalar* virüsün plastik yüzeyde iki ila dokuz gün arasında kaldığını ortaya koyuyor.

Greenpeace Akdeniz, koronavirüs salgınında plastik tüketiminin teşvik edilmesinin hem sağlığımıza hem de gezegenimize daha büyük zarar vereceği konusunda uyardı. Plastik Proje Sorumlusu Nihan Temiz Ataş, bizi koronavirüsten plastiğin değil, hijyen kurallarına uymanın koruyacağını belirterek şöyle konuştu:

“Koronavirüs salgını devam ederken, plastik sektörünün ortaya attığı ve bilimsel dayanağı olmayan toksik bilgiler de yayılmaya devam ediyor. Biliyoruz ki hijyen bu dönemde hayati önem arz ediyor; ancak kamuoyunda tek kullanımlık plastik ürünlerin (plastik poşetler, çatal, bıçak, kaşık, tabak, yiyecek ve içecek kapları vs.) bizi koronavirüsten koruduğuna dair bir algı yaratıldı. Bilimsel doğru şu ki; virüs farklı yüzeylerde farklı sürelerde varlığını koruyabiliyor. Bir malzemenin tek kullanımlık plastikten yapılması, kullanım sırasında viral enfeksiyonların bulaşma olasılığını azaltmaz; aksine plastik, vürüsün en uzun tutunma süresine sahip olduğu materyallerden biri. Bu süreçte kişisel hijyenimizin yanı sıra, yarınlarımızı da düşünerek çevreyi korumalı ve kontamine plastik atık dağları oluşturmamalıyız. Bu noktada hem karar alıcı olarak devlet yetkililerine hem de endüstriye büyük görev düşüyor. Güzel günler gelecek; bu günlerde başka bir çevresel felakete bugünden zemin hazırlamayalım.”

(*)Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents

Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1

You may also like

Comments

Comments are closed.