Bilim-TeknolojiKoronavirüs SalgınıManşet

Koronavirüse karşı geliştirilen aşı Almanya’da insanlar üzerinde denenecek

0

Almanya‘da Covid 19‘a karşı geliştirilen bir aşı için klinik deney yapma izni verildi. Almanya Sağlık Bakanlığı’na bağlı aşı ve biyotıptan sorumlu Paul Ehrlich Enstitüsü (PEI) tarafından yapılan açıklamada, geliştirilen etken maddenin insanlar üzerinde denenmesi izninin Mainz merkezli araştırma şirketi BioNTech‘e verildiğini duyurdu.

Klinik öncesi deneyler tamamlandı

PEI’in açıklamasında “Almanya ve Almanya dışındaki toplumlar için insan üzerinde deney yapılması, koronavirüse karşı güvenilir ve etkili bir aşı bulunması konusunda önemli bir mihenk taşıdır” denildi.

Söz konusu aşı, ilaç şirketi Pfizer ile Türkiye kökenli bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin kurucu ve yöneticileri arasında olduğu BioNTech adlı şirket tarafından geliştirildi. Aşıyı geliştiren Mainz merkezli BioNTech şirketinin yönetim kurulu başkanı Dr. Uğur Şahin, Alman haber ajansı DPA‘ya yaptığı açıklamada, “Almanya’da klinik öncesi deneyleri tamamladığımız için mutluyuz ve insanlar üzerinde ilk deneyimlere beklenenden çok daha hızlı başlayabiliriz” dedi.

Bu yıl halka sunulması beklenmiyor

BioNTech şirketinden yapılan açıklamada, aşının, 18 ila 55 yaş arasında 200 sağlıklı gönüllü üzerinde deneneceği belirtildi. PEI, klinik deney süresinin üç ila beş ay sürmesini bekliyor. Araştırmada doğru dozajın ve aşının uyumluluğunun klinik deneylerde belirlenmesi hedefleniyor. 

ABD’li ilaç üretisi Pfizer ile Alman BioNTech koronavirüse karşı aşı geliştirmek için geçen ay işbirliği anlaşması yapmıştı. 

Koronavirüsün ortaya çıkmasından bu yana en az 80 aşı projesinin yürütüldüğü, Çin ve ABD’deki araştırmalarda ise en az dört etken maddenin test edildiği bildiriliyor.

PEI Başkanı Klaus Cichutek, bu yıl koronavirüs aşısı için etken madde ile ilgili Almanya’da dört klinik test başlamasının öngörüldüğünü açıkladı. Ancak Cichutek, bu yıl bir aşının halkın kullanımına sunulmasının muhtemel olmadığını söyledi.

You may also like

Comments

Comments are closed.