SağlıkDünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Koronavirüs sebebiyle ölenlerin 366 kişiye çıktığı İtalya karantina altında

0
Fotoğraf: EPA

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (kovid-19), bu kez de İtalya’da hayatı durdurdu. Avrupa ülkeleri arasında ilk ölüm haberinin geldiği İtalya’da virüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 366’ya çıktı. Ülkede bildirilen vaka sayısı 7 bin 259 olurken, 36 kişinin durumunun da kritik olduğu belirtildi.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Lombardiya bölgesi ile 14 kentin giriş çıkışlarını kapattığı bir kararname yayınladı. Böylece 16 milyonun yaşadığı bölge karantina altına alındı. Ülkedeki okullar, üniversiteler, tiyatro ve sinemalar, barlar, gece kulüpleri, spor faaliyetleri, cenaze törenleri ve dini seremoniler en az iki hafta askıya alındı.

Vatikan Müzesi de kapalı alanlar arasında yer aldı. Papa Francis, pazar ayinini Saint Petrus Meydanı’nda balkon yerine canlı yayın üzerinden gerçekleştirdi. Böylece yüzyıllardır süren bir gelenek ilk defa sekteye uğramış oldu.

Fotoğraf: AP

Karantinaya alınan şehirler Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso ve Venedik olarak duyuruldu.

Parti lideri ve Kara Kuvvetleri Komutanı’na teşhis

Virüs üst düzey yetkililere de sıçradı. Koalisyon hükümeti ortaklarından Demokratik Parti lideri ve Lazio Bölgesel Yönetim Başkanı Nicola Zingaretti ve Kara Kuvvetleri Komutanı Salvatore Farina virüs testlerinin pozitif olduğunu açıkladı.

ABD Kongre üyeleri karantinaya girdi

ABD’de ölü sayısı 22’ye yükselirken, virüsün tespit edildiği hasta sayısı ise 554 oldu. California ve New York’un ardından ülkenin kuzeybatı yakasındaki Oregon eyaletinde de acil durum ilan edildi.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Paul Gosar ve Cumhuriyetçi Texas Senatörü Ted Cruz, Muhafazakar Siyasi Faaliyet Konferansı’nda Koronavirüs taşıyan kişilerle temasta bulunduklarını ve buy sebeple kendilerini karantinaya aldıklarını duyurdu. İki kongre üyesi henüz bir semptom göstermediklerini, ama önlem olarak 14 gün boyunca evlerinde kalacaklarını bildirdi.

Suudi Arabistan’da eğitime ara

Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığı, yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı önlem amacıyla bugünden itibaren ülke genelinde eğitime ara verildiğini duyurdu. Ülkede henüz bir ölüm yaşanmazken, 15 kişiye tanı konulmuştu.

Tablo: Worlometer

Ölüm sayısı 3 bin 831’e yükseldi

Dünya genelinde koronavirüs sebebiyle bildirilen ölüm sayısı ise Worldometer tarafından bildirilen verilere göre 3 bin 831’e yükseldi. Toplam görülen vaka sayısı ise 110 bin 313 olarak açıklandı. Bu kişilerden 62 bin 395’i iyileşme gösterdi, 5 bin 979 kişinin ise durumunun kritik olduğu belirtildi.

Virüsün yayıldığı ülkeler arasına ise Arnavutluk ve Bangladeş de eklendi. 55 vakanın görüldüğü Mısır’da ise ilk ölüm yaşandı.

Nasıl korunulur?

  • Türkiye’de henüz herhangi bir kişiye henüz resmi olarak virüs tanısı konulmadı. Ancak virüsün ülkeler arasındaki yayılış hızı burada da vakaların görülebileceğini işaret ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan virüsten korunma önlemleri ise özetle şu şekilde:
  • Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 sn boyunca yıkayın. Su ve sabunun olmadığı durumda alkol bazlı el antiseptiği kullanın.
  • Öksürme ve hapşırma sırasında burun ve ağzınızı tek kullanımlık kağıt mendil ile örtün, olmadığı durumda dirsek içini kullanın. Mendili derhal çöp kutusuna atın ve ellerinizi su ve sabunla yıkayın.
  • Soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomları olan kişiler ile bir metreden yakın temastan kaçının.

 

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.