DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Koronavirüs aşısı olmayanlar AB’ye giremeyecek

0

Avrupa Birliği, (AB) seyahatlerde koronavirüs salgınını önlemek için aşı pasaportu şartını görüşmeye hazırlanıyor. Aşı pasaportu için resmi başvuru AB Komisyonu’na ulaşırken, aşı olmayanlar AB vatandaşı olsa bile seyahatleri kısıtlanacak.

Aşı olmayan AB dışı ülkelerin vatandaşları bu ülkelere seyahat edemeyecek. Vize için de hem normal pasaport hem de aşı pasaportu gerekecek.

Aşı pasaportu olmayanlar AB’ye giremezken, girmek zorunda kalanlar karantinaya girecek. Bununla birlikte bazı haklardan da yararlanamayacak.

Konu 21 Ocak’taki AB zirvesinde ele alınacak.

Amaç seyahatleri canlandırmak

Konuyla ilgili Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçoakis AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen‘e bir mektup gönderdi. Miçoakis, mektupta pandemiden dolayı durma noktasına gelen uluslararası seyahatlerin yeniden canlandırılması için AB çapında bir koronavirüs aşı sertifikası oluşturulması çağrısında bulundu.

Öte yandan, mektup diğer 26 AB üyesi ülkeye de iletilirken, bazı ülkelerde bu konuda anlaşma sağlandığı belirtildi. Mektup muhafazakar kesimden oldukça fazla destek görüyor.

‘Aşılanmış kişilerin serbest dolaşımını sağlamalıyız’

Mektupta koronavirüse karşı aşı olmuş kişilerde serbest dolaşımının sağlanmasına gerektiğine vurgu yapılarak şunlar belirtildi:

Üye devletler arasında ve üçüncü ülkelerden gidiş-gelişlerin, serbest dolaşımın mümkün olan hızla yeniden tesisi için çalışmak hepimizin önceliğidir. Bu nedenle Covid-19’a karşı aşılanmış kişilerin serbest dolaşımını sağlamalıyız. Bu da bir kişinin başarıyla aşılandığını kanıtlayan, bir standarda bağlanmış bir belgeyle olabilir. Yunanistan’da buna yakında başlanacak ve AB için de model olacaktır.”

Almanya’da ise aşılananlar için karantina uygulaması kaldırılmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.