DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Koronavirüs aşısı adaletsizliği: Zengin ülkelerden yoksul ülkelere aşı sözü

0

Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını için geliştirilen aşılara her ülke adil bir şekilde erişemiyor. Bazı ülkeler aşıya ulaşamazken, kimi zengin ülkeler de aşı stokçuluğu yapıyor.

Dünyanın ekonomisi en büyük yedi ülkenin arasındaki birlik olan G7 Zirvesi‘nde koronavirüs aşılarının küresel çapta dağılımı konuşuldu ve küresel aşı kampanyalarına destek olma sözü verildi.

Macron, aşı bağışlamayı önerdi

Cuma günü, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson‘ın liderliğinde video konferans yöntemiyle yapılan G7 Liderler Zirvesi‘nde yoksul ülkelerin koronavirüs salgınıyla mücadelesi konuşulurken, küresel aşı kampanyalarına milyon dolarlık yatırım yaparak destek olma sözü verildi.

Ağırlıklı olarak koronavirüs salgınıyla mücadele ve koronavirüs aşılarının küresel çapta dağılımının konuşulduğu zirvede, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İtalya, Japonya, Fransa, Kanada ve Avrupa Birliği (AB) liderleri bir araya geldi.

Toplantıda söz alan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zengin ülkelerin sahip olduğu aşıların yüzde 4 ile yüzde 5 kadarını yoksul ülkelere bağışlamasını önerdi.

Covax’a 7,5 milyar Euro’luk yardım

Zirve sonrasında basın açıklaması düzenleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) girişimiyle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin koronavirüs aşısına adil bir şekilde ulaşmasını amaçlayan küresel işbirliği girişimi olan Covax‘a toplam 7,5 milyar Euro kaynak aktarılacağını kaydetti.

Dünyada aşı dağılımının adil olması gerektiğini belirten Merkel, küresel düzeyde aşılama çalışması yapılabildiğinde koronavirüs salgınının yenileceğini ifade etti.

Almanya’nın ise Covax’a 1,5 milyar Euro katkı vereceği bildirildi.

ABD’den 4 milyar Dolar destek sözü

Göreve gelmesinin ardından katıldığı ilk uluslararası toplantı öncesi açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, diğer ülkelerin vaatlerini yerine getirmesi durumunda önümüzdeki iki yılda Covax’a toplam 4 milyar Dolar destekte bulunacağının sözünü verdi.

Zirve sonunda yayımlanan bildiride, hem kendi halkları hem de dünyanın sağlığı ve refahı için birlikte çalışma vurgusu yapılarak, salgına karşı mücadelede iş birliğine yoğunlaşılacağı vurgulandı.

Ayrıca, bildiride koronavirüs tanı ve tedavi araçlarıyla aşı geliştirilmesi, bunları tüm ülkelere eşit erişimi hızlandırmak amacıyla kurulan “Kovid-19 Araçlarına Erişim (ACT) Hızlandırıcısı” ve Covax’a verilen desteğe işaret edilirken, G20 ülkeleri ve diğer uluslararası kuruluşların da katkısı istendi.

AB’den Covax’a 1 milyar Euro destek

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, sosyal medya hesabından Covax’a AB’nin ilave mali destek sağlayacağını açıkladı.

AB Komisyonu’nun aşı projesine daha önce 500 milyon Euro katkı sağlamayı taahhüt ettiğini hatırlatan Von der Leyen, programa toplam katkının 1 milyar Euro’ya çıkarılacağını açıkladı.

Ayrıca, Afrika‘daki aşılama çalışmaları için de ek olarak 100 milyon Euro destek sağlanacağını vurgulayan Von der Leyen, söz konusu desteğin Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi iş birliğiyle yapılacağını kaydetti.

Guterres’ten aşı adaletsizliğine tepki

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısındaki açıklamasında “10 ülke dünyadaki koronavirüs aşılarının yüzde 75’ini alırken, 130 ülkeye bir doz aşı bile gitmedi” dedi ve dünyadaki herkesin bir an önce aşılanması için küresel eylem çağrısı yaptı.

Guterres, G7 ve G20 ülkelerinin bu süreçte kritik bir rol oynayabileceğini söyledi.

Birleşik Krallık’tan yoksul ülkelere aşı yardımı

Birleşik Krallık, tüm yetişkinlerin aşılanmasından sonra kalan aşıları yoksul ülkelere bağışlayacağını açıkladı. Ülke, 400 milyondan fazla koronavirüs aşısı stoklamıştı.

Aşı dağılımının nasıl yapılacağına yönelik detayların yıl sonuna doğru belli olacağı belirtilirken, bunun için tedarik zincirine ve sonbaharda halka ilave doz aşı yapılmasına gerek olup olmadığına da bakılacak.

Ancak, bir hükümet yetkilisi de Birleşik Krallık’ın elindeki aşıların yarısından fazlasını Covax’a göndereceğini belirtti.

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi‘nin verilerine göre, dünya genelindeki koronavirüs vakalarının sayısı 110 milyonu aşarken, salgın nedeniyle en az 2,4 milyon kişi hayatını kaybetti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.