Korkutan tablo: Türkiye’ye sığınan bin 660 Suriyeli çocuk kayıp!

Türkiye’deki bin 660 Suriyeli çocuğun kayıp olduğu bin 190 çocuk hakkında da kayıp ihbarı bulunduğu belirtildi. Göç İdaresi, Türkiye’ye giriş yapıp refakatsiz kalan çocuk sayısını ise ‘gizlilik’ gerekçesiyle açıklamadı.

Resmi rakamlar, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılarla ilgili sarsıcı bir gerçeği ortaya koydu. Asayiş Daire Başkanlığı verilerine göre, geçici koruma altında bulunan bin 660 Suriyeli çocuk kayıp. Diğer ülkelerden Türkiye’ye gelen mülteci ve sığınmacı kayıp çocukların sayısı ise bilinmiyor. CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, sığınmacı ve mülteci çocuklarla ilgili resmi verileri elde etmek üzere Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)’ne başvuruda bulundu.

Göç İdaresi ‘gizli’ diyerek sayı vermedi

Adıgüzel’in, sorumlu bir yetişkinin refakati olmaksızın Türkiye’ye gelen ve giriş yaptıktan sonra refakatsiz kalan çocuk sayısıyla ilgili sorusuna Göç İdaresi Başkanlığı verilerin “gizli” olduğu gerekçesiyle yanıt vermedi.

Göç İdaresi’nin yanıtında, ilgili yasalara atıfta bulunularak “Uluslararası koruma talep eden çocukların, kayıt işlemlerinin ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki uygun konaklama yerlerinde barındırıldığı” belirtilerek Suriyeli çocuklar için de aynı prosedürün uygulandığı kaydedildi. Kayıt işlemleri sonrası çocukların barınmayı sağlayan kuruluş yetkililerine teslim edildiği belirtildi.

1190 çocuk hakkında kayıp ihbarı

BİMER’in yazısında Adıgüzel’in sorularına Asayiş Daire Başkanlığı’nın verdiği yanıt da yer aldı. Buna göre Mayıs 2017 itibariyle Suriye uyruklu kayıp çocuk sayısı bin 660 olarak açıklandı. Ancak geçici koruma altında bulunan Suriye uyruklu çocuklar dışında, diğer ülkelerden gelen mülteci ve sığınmacı kayıp çocuklara ilişkin soru yanıtsız bırakıldı. Yazıda son beş yıl içerisinde resmi makamlara ulaşmış, haklarında kayıp ihbarı bulunan Suriye ve diğer uyruklu çocuklardan bin 190’ının bulunduğu da belirtildi.

“Fuhuşa ve çocuk işçiliğe zorlanıyorlar”

Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyeli veya diğer uyruklu mülteci ve sığınmacı refakatsiz çocuklara ilişkin büyük belirsizlik yaşandığını aktaran Onursal Adıgüzel, “Kayıt altında bulunan refakatsiz kaç çocuk var? Kurumlarda barındırılan çocuk sayısı kaç? Kayıt altında olmayan Türkiye’ye kaçak yollardan girmiş veya zorla getirilmiş çocuklara ilişkin nasıl çalışmalar yürütülüyor? Özellikle, refakatsiz çocukların fuhşa ve çocuk işçiliğine zorlandığı, insan kaçakçıları ve organ mafyası tarafından istismar edilmeye daha açık olduğu düşünüldüğünde, refakatsiz çocuklara ilişkin bu soruların yanıtlanması, gerekli çözüm yollarının üretilmesi daha elzem bir hal alıyor” diye konuştu.

“En ağır bedeli çocuklar ödüyor”

“Büyüklerin savaşında en ağır bedeli çocuklar ödüyor” diyen Adıgüzel, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye bugün geçici koruma altında bulunan Suriyeliler ile birlikte diğer ülkelerden gelen sığınmacı ve mülteciler ile birlikte 3.5 milyondan fazla bir nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Bu nüfusun büyük çoğunluğunu ise çocuklar oluşturuyor. Refakatsiz çocuklar da dahil olmak üzere, bütün çocukların yüksek menfaatinin gözetilmesi, fiziksel ve ruhsal gelişimlerinin önüne geçecek engelleri ortadan kaldıracak çözüm yolları üretilmesi gerekiyor. Bunun aksinin yaratacağı sorunların faturasını gelecekte toplum olarak hepimiz öderiz. Bunun en öncelikli adımı ise, coğrafi çekincenin kaldırılarak, Avrupa Konseyi üyesi olmayan ülkelerden Türkiye’ye sığınan nüfusa mülteci statüsünün verilmesidir.”

(BirGün)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR