Doğa MücadelesiManşet

Körfez’deki petrol sızıntısı İstanbul’u tehdit ediyor

0

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde gerçekleşen petrol sızıntısı, hava koşullarının etkisiyle İstanbul’un Adalar, Tuzla ve Pendik sahilini tehdit ediyor.

Evrensel’den Alicem Aydın’ın haberine göre Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde gerçekleşen petrol sızıntısı, hava koşullarının etkisiyle İstanbul Adalar’ını, Tuzla ve Pendik sahilini tehdit ediyor. Adalar Denizle Yaşam Ve Spor Derneği Başkanı Volkan Narci, “Körfez’de yaşanan bir çevre felaketidir. Pendik ve Tuzla kıyılar ile Adalar tehdit altındadır” dedi.

Sızıntının Derince Sahili’ne ulaştığını belirten Doğa Derneği de, “Sızıntı Derince Sahili’nden Gölcük’e doğru ilerliyor. Bölgedeki tüm kıyıları ve denizel biyolojik çeşitliliği büyük tehlikeye atıyor” bilgisini verdi.

Dilovası’da başlayan fuel oil sızıntısının, bölgede büyük bir doğa katliamına yol açtığını Belirten Doğa Derneği yaptığı açıklamada, “Denize sızan yakıt, Körfez ve Derince Sahili’ne ulaştı ve buradan Gölcük’e doğru ilerliyor. Deniz kuşları başta olmak üzere pek çok deniz canlısını akaryakıta bulayan sızıntı, bölgedeki tüm kıyıları ve denizel biyolojik çeşitliliği büyük tehlikeye atıyor”  bilgisini verdi.

Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Levent Erkol yaptığı açıklamada: “Felaketin etkilediği kıyılara sözde temizleme çalışmalarından bir gün sonra ulaştığımızda durumun ciddiyetini daha iyi anladık. Kıyının denizle kesiştiği bölgede ulaşabildiğimiz yerlerde onlarca deniz anasının yanı sıra onlarca yakıta bulanmış ölü ve canlı sakarmeke gözlemledik. Avrupa’dan ve ülkemizdeki diğer sulak alanlardan kışlamak için bölgeye gelen su kuşları için tehlike devam ediyor” dedi.

Deniz canlıları için önemli bir besin kaynağı oluşturan bentozun (Deniz dibinde çamurda veya kaya üstlerinde yaşayan hayvanlar) akaryakıta bulanması büyük tehlike oluşturuyor. Birçok omnivor ve karnivor balığın besinini oluşturan bentozun, akaryakıt ve türevi ile kaplanması bunlar üzerinden beslenen balıkları ve son olarak bu balıkları tüketen insanları da doğrudan etkiliyor. Bentoz elemanlarının en önemlilerinden olan midyeler her gün vücut ağırlıklarının yaklaşık 10 katı kadar suyu filtre ederek besleniyor. Bu da yaklaşık 1 kg midye etinin 100 gramının fuel oilden oluşacağı anlamına geliyor.

 

(Evrensel)

You may also like

Comments

Comments are closed.