YerelDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşet

Konya’dan yardım çığlığı: 200 yıllık ata toprağımız maden için elimizden alınıyor

0

Kömür üretim faaliyetlerinin devamı için hakkında acele kamulaştırma kararı verilen Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşgöl Mahallesi’nde yer alan tarlalara iş makineleri girdi.

Topraklarını kaybetmek istemeyen ve bölgede uzun yıllardır tarım ile uğraşan Sıtkı Mavuş ise “Burası benim ata toprağım. Benim arpam ben ektim. Bu tarla benim babaanneme 1940’ta babasından kalmış. Babasına da babasından kalmış. 200 yıldır bizde. Dört kardeşin hissesi var orada. Arkadaşlar gelmiş bugün buraları istimlak ettiklerini söylüyor” diyor.

‘Satmayınca istimlak ettiler’

Sosyal medyada yaptığı paylaşım ile sesini duyuran Mavuş yaşananları “Kasım ayının sonunda Ilgın Belediye Başkan ile birlikte bize teklife geldiler. Biz satmayacağımızı söyleyince 10 gün sonra Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkıyor ve burayı istimlak ettiklerini söylüyorlar” şeklinde anlatıyor.

3 Ocak tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararında kömür işletim faaliyetinin devamı ve mevcut demiryolu ve karayolunun yerlerinin değiştirilmesi için alanın Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) tarafından kamulaştırılacağı bildiriliyordu.

‘İçindeki mahsülü beklemeden kazıyorlar’

Tarlasına gittiğinde iş makineleri ile karşılaştığını söyleyen Mavuş “İçindeki arpayı mahsulü beklemeden kazar gider işime bakarım diyor. Ağaçlarla beraber 200 metre ileride benim evim başlıyor. Ve benimle birlikte bir sürü kişinin evi var. Bin kişi yaşıyor burada” diyor.

Daha önce de bölgeye iki adet kömür madeni açıldığını belirten Mavuş “Daha önce buraları istimlak ettiniz de ne oldu? Oraya bakın buraya bakın. 10 yıldır sizin aldığınız yerlerin hali o. Bizim atamızdan kalan toprağımız ise hala verimli” karşılaştırmasını yapıyor.

‘Kamu yararı bunun neresinde?’

10 yıl sonra el koyulan arazilerin de daha önce çoraklaştırılan alana döneceği uyarısında bulunan tarla sahibi “10 yıl sonra burayı da oraya çevireceksiniz. Ve diyorsunuz ki kamu yararına. Elinizi vicdanınıza koyun” tepkisini gösteriyor.

Mavuş’un aktardığına göre 2006 yılında açılmış yakınlardaki bir başka kömür ocağı 2010 yılına gelince zarar ettiği gerekçesiyle kapatılmış. Şu anda tekrar kömür madeni açmanın mantıksız olduğunu belirten Mavuş şunları söylüyor:

Demiryolunu kaldırıyorsunuz, DSİ kanalını kaldırıyorsunuz. Hepsini bırak burada yaşayan bin tane insanı tozun pisliğin içine mahkum ediyorsunuz. Burada yaşayan binlerce canlıyı mağdur ediyorsunuz ve bunun adına kamu yararı diyorsunuz.

‘Buradaki köylü bir taşa bile zarar vermez’

Son olarak burada maden ocağı işleten Düzgünler Şirketi’ne seslenen Mavuş tepkisini şu sözlerle dile getiriyor:

Kısa sürede Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarttırabiliyorsan belli ki bu ülkede sayısız iş yerin, sayısız ocağın var. Burası olmasa sen acından mı ölecektin? Burayı aynı diğer arazi haline getireceksin. Ne olacak? Senin çocuklarına ailene yarayacak mı bu insanların ahı bedduası?

Burada bin kişiyiz. Sen orada İstanbul’da dairende püfür püfür klimanın altında oturacaksın. Burada sen para kazanacaksın diye bin kişi tozun dumanın içinde kalacak öyle mi? Gözünüz doysun. Burada bir tane köylü bir taşa bile zarar vermez.

Tehlike devam ediyor

Konuyla ilgili açıklama yapan Ilgın Çevre Platformu da “Yarın kaldıkları yerden devam edecekler ve gün sonuna kadar bu tarla burada kalmayacak. İtirazlarınızı yetkili makamlara bildirin sesimize ses olun!” çağrısında bulundu.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.