Kongo’da yağmur ormanları, petrol sondajına açılıyor: ‘Önceliğimiz gezegeni kurtarmak değil’

Dünyanın en büyük karbon yutaklarından olan Kongo Havzası'ndaki yağmur ormanları, petrol sondajı için açık artırmaya çıkarılacak. Hükümetin bunu ülkedeki yoksulluğa çözüm bulmak adına yaptığını açıklamasıyla şu soru gündeme geldi: 'Batılı ülkeler nasıl Afrika'nın 'herkesi korumak için' fosil rezervlerinden vazgeçmesini talep edebilir?'

Dünyadaki en büyük ve  eski yağmur ormanlarından birine ev sahipliği yapan Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) “petrol yatırımlarının yeni hedefi” olmak için büyük miktarda araziyi ihaleye çıkarıyor.

Temmuz ayı sonlarında ihaleye çıkarılacak olan bu araziler, dünyanın en önemli goril habitatı olan Virunga Ulusal Parkı‘nı içermenin yanı sıra büyük miktarlarda karbonu emerek atmosferden uzak tutan önemli tropikal turbalıkları da kapsıyor.

Burada yapılacak sondaj çalışması tutulan bu karbonun da açığa çıkması anlamına geliyor.

Sekiz ay önce ülke başkanı Félix Tshisekedi, Glasgow‘daki küresel iklim zirvesinde dünya liderlerinin yanında yer alarak yağmur ormanlarını korumak için 10 yıllık bir anlaşmayı onaylamıştı.

Bu anlaşma, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Kongo için ilk beş yılda 500 milyon dolarlık uluslararası taahhütleri içeriyordu.

Ancak o zamandan beri, dünyanın acil öncelikleri değişti. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sonrasında yükselen petrol fiyatları gibi etkenler, herkes için öncelik sıralamasını değiştirdi.

Ülkenin hidrokarbon bakanının danışmanı Tosi Mpanu Mpanu, Kongo’nun, ormanları korumanın önde gelen savunucularından Norveç‘in daha fazla açık deniz sondajı ile petrol üretimini artırması, dünyayı fosil yakıtlardan uzaklaştırma sözü veren ABD Başkanı Joe Biden‘ın, yakın zamanda Suudi Arabistan‘a giderek daha fazla petrol üretimi ihtiyacını gündeme getirmesi  küresel olayların her birini not ettiğini söyledi.

Kongo’nun bu arazi satışındaki tek hedeflerinin, zorlanan Kongo ulusunun yoksulluğunu azaltmak ve çok ihtiyaç duyulan ekonomik büyüme için  için yeterli gelir elde etmek olduğunu söyledi ve geçen haftaki bir röportajında “Önceliğimiz bu,” dedi, “Önceliğimiz gezegeni kurtarmak değil.”

Kongo, yapılacak açık artırmaları Mayıs ayında Twitter’da yayınlanan ve bir video ile duyurdu.

Bu gönderide Amerikan ve Fransız petrol devleri Chevron ve TotalEnergies etiketlendi ve “Devlet Başkanının yüksek himayesi altında ekselansları DKC Başkanı ve Hidrokarbonlar Bakanı, ülkedeki 32 petrol bloğundan 16’sı için ihale çağrısında bulunuyor” diye yazıldı.

 

Geçen hafta ise Kongolu yetkililer, 27 petrol ve üç gaz bloğundan oluşan blokların sayısını (geniş arazi parselleri) 16’dan 30’a çıkararak ikiye katladı.

The New York Times‘ın aktardığına göre TotalEnergies, teklif vermeyi düşünmediğini ve Chevron’un yorum yapma talebine yanıt vermediğini söyledi. Diğer büyük petrol üreticileri de yorum yapmaktan kaçındı.

NYT şu yorumu yapıyor:

Bu ihale, Afrika kıtasındaki birçok siyasi liderin dile getirdiği şu çifte standardın altını çiziyor:

Refahlarını zehirli, gezegeni ısıtan fosil yakıtlar üzerine inşa eden Batılı ülkeler; Afrika’nın ‘herkesi korumak için’ kömür ve petrol ve gaz rezervlerinden vazgeçmesini nasıl talep edebilir?

Ve hayatta kalabilmeleri satılık veya ateş yakmak için ağaçları kesmeye dayanan birçok topluluk tarafından sorulan bir soruyu gündeme getiriyor: Eğer paha biçilmez değerdeki karbon yutaklarını tüm dünya için koruyorlarsa, karşılığında ne alıyorlar?

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR