KentManşetYerel

Konak ve Kahramanlar’da gökdelenlerin önünü açan karar askıda

0

Haber: Ahmet SOYSAL

*

İzmir’de Konak Belediye Meclisi’nin 1/1000’lik imar planlarında bina yüksekliklerini serbest bırakan kararı, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından da onaylanarak itirazlar için askıya çıkarıldı.

Bu karar ile yapılacak itirazlar reddedilir ve açılmaya hazırlanılan karşı davalarla yargıdan dönmezse; Konak sınırları içinde gökdelen yapımının önünde hiçbir engel kalmamış olacak.

İki iptalden sonra yeni girişim

1990’lı yıllardan bu yana İzmir’in merkezini oluşturan Konak ilçesinde çeşitli gökdelen yapma girişimleri sürüyor. Önceleri Basmane semtinde, eski otogar bölgesinde ‘Dünya Ticaret Merkezi’ adı altında yapılan istenen çift kuleli gökdelen için çeşitli tarihlerde verilen ruhsatlar yargıdan dönmüştü. Son olarak ise, geçtiğimiz yıl içinde yine aynı bölgeye yakın bir noktada yapılmak istenen 146 metre yüksekliğindeki gökdelen girişimi İzmirlilerin ve meslek odaları ile çevre örgütlerinin tepkileri üzerine durduruldu.

Şimdi bu plan değişikliği ile kamuoyunda ‘Zorlu Center’ bilinen bu gökdelenin önündeki imar engelleri meslek odaları ve İzmirlilerin tepkilerine rağmen kaldırılıyor. Halen bu gökdelen için Konak Belediyesinin 131 metre yüksekliğe kadar ruhsat verdiği de biliniyor. Yine son günlerde Alsancak’ta bulunan eski elektrik fabrikasının bulunduğu yere de gökdelen yapılacağı iddiaları Konak Belediye Meclisi’nin yaptığı ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin de onayladığı 171000’lik imar planlarının değişikliğinden sonra iyice arttı.

Askıya çıkarılan imar plan değişikliğine İzmirlilerin ve meslek odalarının ve çevre örgütlerinin 26 Ekim tarihine kadar itiraz hakkı bulunuyor. Bu itirazlar kabul edilmediği takdirde bazı meslek odalarının plan değişikliğinin iptali için dava açması bekleniyor.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.