EnerjiManşet

Kömürün gerçek maliyeti! “ Harvard üniversitesinden tartışma yaratan araştırma”

0

Yenilenebilir enerji, günümüze kadar “hippi” felsefesinin sonucu sayılır ,  hatta  marjinal  kesimin savunduğu bir  enerji türü gibi algılanırdı ki  nihayet ; General Motors ,Walmart , Johnson & Johnson , Proctor&Gamble , Sprint,Intel , Hewlett-Packard , Bloomberg , Mars , Novelis , REI , Facebook gibi dünya devi şirketler de  yenilenebilir enerjinin peşine düştü .

Bu 12 dev şirketin çoğu  Amerikan menşeili köklü kuruluşlar şirketlerin karlılığı , sürdürülebilirliği , toplum tarafından saygınlığı  hedeflemediğini  hayal edebilir misiniz ?

Örneğin 1886’da kurulmuş olan  Johnson& Johnson’ ın kamuoyuna yaptığı bildirim “ Yenilenebilir enerjinin rekabetçi maliyetlere çekilebileceği kabul görüyorsa da problem bazı şirketler hala yenilenebilir enerji yatırım maliyetinin yüksek olduğunu düşünüyor. Bu sebeple çok az sayıda şirketin yenilenebilir enerjiye yatırım yapacak gücü ve bilgisi var fakat biz  pazarın hareketlenerek  yenilenebilir enerji maliyetlerinin düşeceğini umuyoruz” şeklinde oldu..

1908 de kurulmuş olan General Motors ise  “Biliyoruz ki yenilenebilir enerji maliyetleri  rekabetçi olabilir , maliyet-fayda ekseninde dengeyi sağlayabilir .Biz  yenilenebilir enerjide sermaye maliyetlerini daha aşağı çekmek için tedarikçilerimizle uzun dönemli anlaşmalar yapmak arzusundayız” diyerek yenilenebilir enerjiye bakışını açıklıyor.

Hiç şüphesiz kömür kullanımının faturasını direkt olarak şirketler değil fakat endirekt olarak tüm canlılar ödüyor. Bununla birlikte Harvard  Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre kömür kullanımının gerçek maliyetinin maddi karşılığı da hesaplandı ; hastalıklar , ölümler , çevresel yıkım dikkate alınınca her yıl milyarlarca dolara tekabül ediyor .

Araştırmaya göre “kömür kaynaklı maliyetlerin ABD kamuoyuna maliyeti her 1 trilyon doların  üçte birine yaklaşıyor  Reuters bu araştırmayı “Kömürün gizli maliyeti $345 milyar ” manşetiyle verirken  Climate Progress de  aynı haberi “ kömürün maliyeti: Kömür kullanımının sebep olduğu toplam zarar , “ üretilen elektriğin 17.8¢/kWh’ ne yakın   ”şeklinde verdi.

Diğer bir deyişle , bu araştırma,  kömür kullanımının endüstri içerisinde maliyet –fayda analizine tabi tutuyor ve maliyeti esas  göğüsleyenin işletmeler değil DÜNYA olduğunu ortaya koyuyor. Trilyon doların yarısına yakın bir maliyet azımsanamaz . Araştırma bir annenin astım olan çocuğunu astım krizine bağlı bir sebepten hastaneye götürmesinin maliyetini ve ailede geçimini sağlayanın yaşamını kaybetmesi gibi maliyetleri de kapsıyor.

Astarı yüzünden pahallı

 

Bu araştırma aynı zamanda bir ülkelerin enerji politikalarına dair yeni bir tartışma başlattı.  Götürü maliyetlerinin yanısıra kömürden elde edilen enerjinin bedelinin de bu maliyete dahil olduğunu hatırlatıyor. Peki sonuç ne? Kömür yakıttan elde edilen elektriğin maliyeti, harici maliyetlerle birlikte 2 veya 3 katına  çıkabiliyor ; örneğin Amerikada 1 kw elektrik maliyeti  9 cent  değil de 27 cente gelmiş oluyor.

Bu durum kömürün ucuz ve kullanışlı olduğunu savunan propagandanın yersiz hatta yalan olduğunu göstermiyor mu?

(Cleantechnica/Greenpeace USA/Yeşilgazete -Pınar Demircan)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.