EnerjiManşet

Kömürcü Yıldırım Holding yenilenebilir enerji konferansına sponsor oldu

0

İstanbul’da 18-20 Mayıs tarihlerinde ‘yüzde 100 yenilenebilir enerji’ konulu IRENEC 2017 Konferansı düzenlenecek. Konferansın sponsorları arasında, kömürlü termik santral işleten Yıldırım Holding, çeşitli bölgelerde HES projeleri olan ve Galataport projesiyle tarihi binaları yıkan Doğuş Holding de yer alıyor.

Yenilenebilir enerjinin yaygınlaşmasına öncülük eden kurumlardan EUROSOLAR Türkiye’nin (Türkiye Yenilenebilir Enerji Birliği) düzenlediği konferansa, Çanakkale bölgesinde iki adet termik santral projesinin sahibi olan Yıldırım Enerji Holding’in davet edildiği ortaya çıktı. http://www.irenec.org web adresinde sıralanan sponsorlar arasında da kömürcü şirketin ismi geçti.

10 sponsorun bulunduğu sponsorları arasında, Artvin, Giresun ve Sinop’taki HES projelerinin yanı sıra, Galataport olarak da bilinen İstanbul Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi kapsamında kültür varlığı olarak tescil edilen tarihi Karaköy Yolcu Salonu ve yolcu salonunun komşusu olan ve birinci derece tarihi bina olan Paket Postanesi’ni yıkan Doğuş Holding de yer aldı.

EUROSOLAR, “Yenilenebilir enerjide de yatırımları var” diyerek daveti ve sponsorluğu savundu. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan ise, “Biz kömüre ve kömür yatırımlarına taviz verenlere karşı mesafemizi koruyacağız” dedi.

Kolombiya’dan kömür ithal edilecek

BirGün’den Serbay Mansuroğlu’na konuşan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, “Kısa süre önce çalıştayımıza davet ettiğimiz, Tanay Sıdkı Uyar’ın başkanlığını yaptığı kurumun düzenleyeceği konferansta Yıldırım Enerji Holding’in yer aldığını gördük” dedi. Doğan şu ifadeleri kullandı:

“Çalıştayımızın başlangıcında, IRENEC 2017 Konferansı Başkanlığını da üstlenen Tanay Sıdkı Uyar’a bu konu anımsatılarak, ‘Yıldırım Enerji’nin IRENEC 2017’de neden yer aldığı’ sorusu yöneltilmiş, ‘Acaba Kirazlıdere Termik Santral Projesinin sahibi Yıldırım Enerji Holding IRENEC 2017’de termik yatırımlarından vazgeçtiğini mi açıklayacaktır?’ diye sorulmuştur. Uyar konuya tatmin edici bir yanıt verememiş, Yıldırım Holding’in yenilenebilir enerji yatırımları da olduğunu söylemiştir. Yaptığımız araştırmalara göre, Yıldırım Enerji Holding, Kolombiya’da büyük kömür yatakları satın almıştır. Yıldırım Enerji Holding’in kendi kömürlerini kendi gemileri ile taşıyarak, ülkemize kömür ithal ettirerek, temiz olduğunu iddia ettikleri süper kritik akışkan yataklı Kirazlıdere Termik Santralı’nda ve diğer santrallarda yakarak bölgemizi kirletmesine, sağlığımızla oynamasına ve iklim değişikliğine yol açmasına seyirci kalmayacağız.”

“Mesafemizi koyarız”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan kararlılığını şu sözlerle belirtti:

“Yenilenebilir enerji konusunda bugüne kadar önemli ve değerli çalışmalar yapmış bulunan EUROSOLAR Türkiye’nin ve Başkanı Tanay Sıdkı Uyar’ın IRENEC 2017 ile ilgili tutumunu yanlış bulduğumuzu belirtir, yenilenebilir enerjiye yatırım yapmış olsa da kömür ve termik yatırımlarından vazgeçmediği sürece Yıldırım Enerji Holding ve benzeri şirketlerle işbirliği yapan ya da sponsorluğunu kabul eden dernek, kurum ve kişilerle aramıza mesafe koyacağımızı kamuoyuna duyururuz.”

(Yeşil Gazete, BirGün)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.