Kömür ‘sigortalanamaz’ oluyor

Avrupa'nın ardından ABD ve Avustralyalı sigorta şirketleri de kömürü sigortalamaktan vazgeçiyor. Yüksek maliyet nedeniyle kömür projelerinden çekilen şirketlerin sayısı bu yıl ikiye katlandı.

Avrupa’nın ardından ABD’li ve Avustralyalı sigorta şirketlerinin kömür projelerini sigortalamayacaklarına dair yaptıkları açıklamalar, kömürü ‘sigortalanamaz’ bir varlık haline getiriyor.

Kömür projelerinden çekilen sigorta şirketlerinin sayısı bu yıl ikiye katlandı. ABD’li şirketlerin de ilk kez harekete geçmesiyle İngiltere’nin en büyük sigorta borsası Lloyd’s of London ve Asyalı sigorta şirketleri, fosil yakıtlara sigorta sağlayan son şirketler konumuna geldi.

İçerisinde Greenpeace, Client Earth ve Urgewald’ın da bulunduğu The Unfriend Coal kampanyasının hazırladığı rapor dün Madrid’de COP25’in başlamasına paralel olarak Londra’da iklim riski ve sigorta üzerine gerçekleşen bir konferansta sunuldu.

Sigorta teminatının maliyeti yükseliyor

Fosil yakıtlar ile çalışan dünyanın en büyük 35 sigorta şirketini listeleyen rapor, iklim krizinin en büyük sebeplerinden biri olan kömürün, birçok kömür projesinin sigorta teminatı olmadan finanse edilemeyecek, hayata geçirilemeyecek veya işletilemeyecek olması nedeniyle “sigorta edilememe yolunda olduğunu” duyurdu.

Kömür politikalarından çıkan ilk sigorta şirketleri Avrupa’dandı, ancak Mart ayından bu yana ABD’li sigorta şirketleri Chubb, Axis Capital ve Avustralya’daki QBE ile Suncorp şirketleri kömür projelerini sigortalamama veya kısıtlama taahhüdünde bulundu.

Sigorta sektörünün küresel varlıklarının%37’sine eşdeğer, toplam varlık değerleri ise 8,9 milyar dolarlık en az 35 sigorta şirketi kömür yatırımlarından çekilmeye başladı. Bir yıl önce de 6 milyar dolardan daha fazla varlığa sahip 19 sigorta şirketi kömürden çekildiklerini açıklamıştı.

Unfriend Coal kampanya koordinatörlerinden Peter Bosshard iki ila üç yıl içinde çoğu kömür projesini sigortalatmanın neredeyse imkansız olacağını düşünüyor. Küresel sıcaklıklar arttıkça kasırgalar, orman yangınları ve su baskınları daha sık ve şiddetli hale geldi. Bu, sigorta şirketleri için daha yüksek maliyet demek.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR