Kate Lyons imzasıyla Daily Mail Australia’da yayınlanan yazıyı Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Pınar Güzel‘in çevirisiyle sunuyoruz
* * *
⦁ 92 yaşında bir Kokoda muharip gazisi olan Bill Ryan bu yılın Nisan ayında tutuklandı.
⦁ Kendisi kuzey New South Wales’teki (NSW) Whitehaven kömür madenini protesto eden bir gruba katıldı.
⦁ Bay Ryan küresel ısınma ile torunlarına ve torununun kızına bırakacağı dünyaya ilişkin endişeleri olduğu için protestoya katıldı.
Bill Ryan kuzey NSW’deki Whitehaven kömür madenini protesto ettiği için tutuklandı.
Bill Ryan 20 yaşındayken Kokoda seferinde Avusturalya için savaştı.
Bay Ryan bu yıl, 92 yaşındayken, II. Dünya Savaşı sırasında Avusturalya’nın geleceğini korumak amacıyla Yeni Gine’de katıldığı mücadelenin devamı olduğuna inandığı bir çalışma olarak kuzey NSW’deki bir kömür madenini protesto ettiği için tutuklandı.
Daily Mail Australia’ya yaptığı açıklamada Bay Ryan “Ben bunun bir süreklilik arz ettiğini düşünüyorum. Çiftliklerimizi, suyumuzu, toprağımızı savunmazsak ve bunların yok edilmesine izin verirsek – nasıl ifade edeceğimi bilemiyorum – ihmalkâr oluruz.” dedi.
“Bir zamanlar kurtarmaya değer idiyse, şu anda da kurtarmaya değer.”
Bir büyük-büyükbaba olan Bay Ryan, 150 kişilik bir protestocu grubuyla birlikte kuzey NSW Maules Creek’teki Whitehaven kömür madenine giden yolları kuşatarak abluka altına almaktan dolayı Nisan ayında tutuklanarak 600 Dolar tutarında bir cezaya mahkûm edildi.
Protestocuların madene ilişkin itirazları, tehlike altında bulunan bitki örtüsü ve hayvanlar, ormanın tehlike altındaki sakız okaliptüs (box gum) ağaçlarına 2153 hektarlık bir yaşam alanı sağlaması, bölgenin Aborjinler için kültürel önemi ve NSW’nin temel gıda merkezi olan çevredeki çiftlik arazilerine olası etkileri gibi çeşitli hususlara dayanıyor.
Bay Ryan kömür madeninin özellikle küresel ısınma konusunda yaratacağı etkiden dolayı endişeli.
Griffith Üniversitesi Emekli Onursal Profesörü ve Avusturalya Çevre Koruma Vakfı başkanı Dr. Ian Lowe tarafından hazırlanan bir raporda, madenin yılda 30 milyon ton, aşağı yukarı Yeni Zelanda’nın bir yılda ürettiği fosil yakıt miktarı kadar, karbondioksit üreteceği tahmin ediliyor.
Bay Ryan, “Küresel ısınma ile ilgili bir şeyler yapmazsak bunun torunlarımız için feci sonuçları olacağına ilişkin tüm bu bilgiler uluslararası uzmanlardan geliyor.” dedi.
Bill Ryan II. Dünya Savaşı sırasında Kokoda seferinde görev almıştı ve kömür madenciliğini protesto etmeyi Avusturalya’nın geleceğinin korunması için verilen mücadelenin bir devamı olarak değerlendiriyor.
Bay Ryan Maules Creek protesto kampını geçen iki yılda altı kez ziyaret etti ve bu yılın Nisan ayında tutuklandı.
İki torunu ve torunlarından birinin de Amber isimli üç yaşında bir kızı olan Bay Ryan onları bekleyen gelecekten endişelendiğini söylüyor.
“Gelecek nasıl olacak? Benim büyüdüğüm zamanlarda böyle bir kaygımız yoktu, bugün bahsedilen kirlilikten eser yoktu. Büyük ebeveynler ve ebeveynler olarak bunu onlara bırakmamamız gerektiğini, bizim bir şeyler yapmamız gerektiğini düşünüyorum.”
Bay Ryan, son beş yıl içinde, Avusturalya hükümetinin küresel ısınma konusunda sağlam bir tavır takınmayacağına ikna olduğundan beri, Sutherland Shire Sidney yerel İklim Eylem grubuna katıldı, Newcastle’a gelen kömür trenlerini durdurmak amacıyla bir demiryolu hattının önünü kesti, Parlamento Binası’nın girişini abluka altına alan bir gruba katıldı, Canberra’da toplu gösterilere katıldı ve parlamenterlerle yazışmalarda bulundu.
“Politikacılarımız bizi hayal kırıklığına uğrattı ve maden çıkar grupları uğruna ortada bıraktı; halkın kendisinin harekete geçmesi gerekiyor.” dedi.
Nisan ayında gerçekleşen tutuklamanın sebebi mülke izinsiz girmekti ve büyük-büyükbaba için 600 Dolar tutarında bir cezayla sonuçlandı.
Bill Ryan (solda) ve oğlu Colin (sağda) Whitehaven kampını işgal ederek kömür madenini protesto ediyorlar.
Bill Ryan (sağda), Kopenhag Zirvesi’nden sonra Avusturalya hükümetinin bu konuda sağlam bir tavır takınmayacağına ikna olduğundan beri kömür madenlerine karşı aktif bir protestocu oldu.
Kömür madeni endüstrisi 2012-2013 yıllarında Avusturalya’da 38 milyar Dolar’dan fazla ihracat geliri sağladı ve ülke çapında 54000 kişiye istihdam sunuyor.
Whitehaven Coal Yönetici Müdürü Bay Paul Flynn, inşaat esnasında 340 tam zamanlı personel ve operasyonel aşamada 470 personel istihdam eden Maules Creek projesini “NSW bölgesindeki mevcut yatırımların en önemlilerinden biri” olarak nitelendirdi ve projenin muazzam ölçüde ve tatmin edici bölgesel destek gördüğünü ekledi.
Bay Ryan, sırf kömürün ülkenin başlıca ihracat kalemlerinden biri olmasının kömürün sosyal ve çevresel zararlara yol açmadığı anlamına gelmediğini belirtti ve Avusturalya’nın alternatif enerji kaynaklarına yatırım yapması gerektiğini savundu.
“İnsanları sigara alışkanlığından vazgeçirmeye çabaladığımız gibi kömürden de vazgeçirmemiz gerekiyor.” dedi. “Dünya yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor ve Avusturalya doğrudan eylem adını verdikleri bir sistemle meşgul… Biz dünyada lider olmak için ideal bir pozisyondayız, fakat maden çıkar grupları sebebiyle geride kalıyoruz. Dünyanın geri kalanına yetişmek zorundayız.”
Bay Ryan, Maules Creek sahasını ziyaret etmeye devam edeceğini ve protestolara katılmanın sadece bir görev olmadığını, aynı zamanda kendisini genç tuttuğunu belirtti. Bay Ryan “Kendimi gençleşmiş hissediyorum ve küresel ısınmaya dur demek ve ormanları savunmak için hayatlarını tehlikeye atan bu insanları bırakarak protesto alanından ayrılmaktan nefret ediyorum.” dedi.
Bay Ryan protesto kampına katılmak için son iki yıl içinde altı kez protesto alanına çıktı.
Bay Ryan (solda oturan) Whitehaven alanını işgal ederek direnen protestocu grubuna katılıyor.
Bay Ryan’ın maden sahasına yönelen araç konvoyu polis tarafından sabahın erken saatlerinde durduruldu.
Yazının İngilizce orjinaline buradan erişebilirsiniz
Yeşil Gazete için çeviren: Pınar Güzel
(DailyMailAustralia, Yeşil Gazete)