EkonomiManşetYerel

Kömür işletmesi zarar ediyor, taahhüt gereği aracı şirkete yine de ödeme yapılıyor

0

2019 yılını 381 milyon 261 bin TL zararla kapatan Zonguldak Karadon Kömür İşletmesi, özel bir firmayla 93 milyon 571 TL’lik kömür yıkama sözleşmesi imzaladı. Bu sözleşmeyle firma, 15 yıl boyunca 11,2 milyon ton kömür yıkayacak.

Fakat, Sayıştay‘ın incelemesinde yer alan bilgiye göre, 15 yılda üretilecek kömür miktarının 11,2 milyon tonun altında olacak olmasına rağmen, sözleşmede yer alan taahhüt gereği firmaya yine de aynı miktar ödeme yapılacak.

93 milyon 571 bin 875 TL’lik sözleşme

Sözcü’den Ali Ekber Ertürk‘ün haberine göre, Sayıştay’ın Karadon Kömür İşletmesi Raporu’nda söz konusu firmaya 12 Şubat 2016 tarihinde yer teslimi yapıldı.

Taş kömürlerinin yıkatılması işi için 15 yılda toplam 11 milyon 250 bin ton, parça kömürlerin torbalattırılması işi için 393 bin 750 ton ve katı atıkların yayılması işi için ise 3 milyon 937 bin 500 ton karşılığında 93 milyon 571 bin 875 TL’lik bir sözleşme imzalandı. Yüklenici firma da 10 Mayıs 2018’de işi teslim aldı.

Taahhüt yerine getirilecek

Fakat, bu süreçte firmanın üretim kapasitesinin düşmesine rağmen sözleşmede yer alan taahhüt yerine getirilecek. Sayıştay raporunda yer alan ifadeler ise şöyle:

27 Nisan 2018’de geçici kabulü yapılan tesise 2 yıldır ortalama bin 850 ton/gün tüvenan kömür verilebildiği, zaman içerisinde bugüne kadar eksik verilen kömürün de telafi edilmesi gerektiğinden, üretimin taahhüt miktarına yükseltilememesi durumunda, ‘yıkat ya da öde’ taahhüdüyle, üretilemeyen kömür için de hizmet bedeli ödenmesi ihtimali kaçınılmaz olduğundan müessese zararının oluşma riski ortaya çıkmaktadır.”

‘TTK’nin zarar etmesi için iktidar elinden geleni yaptı’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise kömür yıkama işinde aracı şirketlerin devreden çıkarılması gerektiğine vurgu yaparken, kömür yıkama ve ayıklama işinin de kömür madenciliğinde asli işler arasında olduğunu hatırlattı:

Ancak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), kritik önemdeki bu işi kendi bünyesinde yapmak yerine ihale ediyor. Demir çelik fabrikalarını çalıştıran taş kömürünü çıkaran, stratejik önemdeki Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun zarar etmesi için iktidar elinden geleni ardına koymuyor.”

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.