EkonomiEkolojiManşet

Koç Holding 2020 sonuna kadar ‘tek kullanımlık’ plastik tüketimine son verecek

0

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Topluluğu şirketlerinde tek kullanımlık plastik tüketimine 2020 sonuna kadar son vereceklerini taahhüt etti. Dünyada her yıl 400 milyon ton plastik üretildiğini belirten Çakıroğlu, bunun yarısından fazlasının tek kullanımlık olan ve toplam 12 dakika içinde fonksiyonunu yitirmesine karşın doğada yok olması yüzyılları bulan plastikler olduğunu vurguladı. Çakıroğlu, aldıkları kararla farkındalığı artırarak bireysel sorumlulukları geliştirmeye de önem verdiklerini kaydetti.

Çakıroğlu, Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Oya Ünlü Kızıl ile birlikte bir grup gazeteciyi ağırlayarak, topluluğun çevre konusundaki çalışmaları hakkında bilgi verdi. 2007’den bu yana Uluslararası İstanbul Bienali’nin sponsoru olduklarını hatırlatan Çakıroğlu, bienalin bu yılki teması olan “Yedinci Kıta”ya değinerek şunları söyledi:

“Plastik 20. yüzyıl başlarında çok önemli bir buluş olarak hayatımıza girdi. Ve hayatımızdan çıkmayacak, ihtiyacımız da var. Ancak bu atıkları nasıl daha iyi yönetebiliriz, bu çok önemli. Dünyada her yıl 400 milyon ton plastik üretiliyor. Bu üretimin yarısından fazlası tek kullanımlık olan ve toplam 12 dakika içinde fonksiyonunu yitiren plastik ürünler. Buna karşılık bunların doğada yok olması yüzyılları buluyor.”

Kamu, sivil toplum ve özel sektörün sorunu çözmek için birlikte çalışmasına ve farkındalık yaratılmasına dikkat çeken Çakıroğlu şöyle konuştu: “Bu konuda Koç Topluluğu çok iddialı bir hedef belirledi; 2020 sonuna kadar Koç Topluluğu işyerlerinde tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımına son vereceğiz, bu ürünleri yok edeceğiz. Şu anda envanterimizi çıkarıyoruz, tek kullanımlık plastiğin yerine geçecek malzemeleri belirleyerek, bunları süratle tek kullanımlık plastik ürünlerin yerine geçirmek istiyoruz. Dolayısıyla plastiğin yerine geçecek ürün geliştirmeleri çalışmalarımız da eş zamanlı olarak sürüyor.”

Çakıroğlu, bütün süreci raporlayarak, şeffaf biçimde yürüteceklerini de kaydetti; üretim sürecinde plastik alternatifi diğer malzemeler üzerinde çalıştıklarını anlattı.

 ‘Ekonomik-sürdürülebilir modeller önemli’

Levent Çakıroğlu, sorular üzerine de özetle şu görüşleri dile getirdi: “Küresel ısınmayı azaltmak için karbon emisyonunu azaltıcı çalışmalar gerekiyor. Mevcut enerji tüketimini azaltmak, verimliliği artırmak bunlar arasında. Bu alanda da birçok çalışma yapıyoruz. Çevre tahribatını azaltma çalışmalarını ekonomik modellere oturtmak, böylece sürdürülebilir olmasını sağlamak gerekiyor. Kullanıcılar da hem bütçeleri açısından hem de çevresel duyarlılıkları sebebiyle enerji tüketimi düşük ürünleri giderek artan ölçüde tercih ediyorlar. Bizim de enerji açısından daha verimli ürünleri artırmamız gerekiyor.”

TÜPRAŞ

“TÜPRAŞ ciro açısından en büyük işimiz. Faaliyet alanı olarak zor bir konu, kabul etmek lazım. Ancak oradaki üretime de ihtiyaç. Orada geri dönüşüm tesisi yaptık. Rafinerilerimizden çıkan fuel-oil’i doğrudan satmak yerine bu tesiste tekrar işliyoruz ve çevresel etkiyi azaltıyoruz. Diğer yandan dizelde Türkiye de ithalatçı bir ülke. Dizel tüketiminin yüzde 50’si ithal ediliyor. TÜPRAŞ’ta ürettiğimiz ürünler Türkiye’nin ithalatını ve cari açığını azaltıyor.

Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Oya Ünlü Kızıl da, Koç Topluluğu’nun Türkiye’de ilk ‘sürdürülebilirlik raporlaması’nı yapan kuruluş olduğunu belirtti.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.