İskoçya’daki Hebridler ada topluluğundaki Rum adasında yaşayan kızıl geyiklerle yapılan yeni bir araştırma, geyiklerin küresel ısınma sebebiyle her yıl biraz daha erken doğurmalarının genetik değişikliğe yol açtığını ortaya koydu.
1970’lere kadar uzanan önceki araştırma verilerini kullanan ve aralarında Edinburgh Üniversitesi‘nden bilim insanlarının da bulunduğu ekip, ortalama doğum zamanının her 10 yılda yaklaşık 3 gün erkene çekildiğini ve bunun kısmen daha yüksek sıcaklıkların geyiklerin davranışlarıyla fizyolojileri üzerindeki etkisinden kaynaklandığı keşfetmişti.
Independent’tan Harry Cockburn’un kaleme aldığı yazıya göre yapılan yeni bir araştırma sonucunda bu değişimde Charles Darwin‘in geliştirdiği evrim teorisiyle açıklanan doğal seçilimin yol açtığı genetik değişikliklerin de etkili olduğunu ortaya konuldu.
İklim değişikliği genetik değişime sebep oldu
Araştırmacılar, maral ismi de verilen dişi kızıl geyiklerin her yıl bir yavru doğurduğunu ve yılın erken zamanlarında doğuranların hayatları boyunca toplamda daha çok yavru verdiğini söylüyor. Ekip doğum tarihlerinde yaşanan bu değişikliğin, kısmen daha erken tarihte doğurmalarını sağlayan genlerle daha yüksek üreme başarısı arasındaki ilişkiden kaynaklandığını belirtiyor. Bulgulara göre erken üremeyi sağlayan genler, zaman içinde Rum adasındaki geyik popülasyonunda yaygınlaştı.
Araştırmayla ilgili açıklama yapan Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Dr. Timothée Bonnet “Bu, evrimi yaşandığı sırada belgelediğimiz birkaç vakadan biri. Ayrıca evrimin, popülasyonların iklimsel ısınmaya uyum sağlamasına yardım edebileceğini gösteriyor” diye konuştu.
İskoçya Doğa Mirası kurumunda insan ve doğadan sorumlu Sally Thomas ise şunları ifade etti: “Bu bulgular iklim değişikliğinin doğal yaşam üzerindeki etkilerinin büyüleyici bir örneği. Artan sayıda araştırma, iklim değişikliğinin Birleşik Krallık’taki ve dünyadaki türleri etkilediğini gösteriyor.”