ManşetDünyaİklim Krizi

Kıyamet Saati yeniden hesaplanıyor

0

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Japonya‘ya ilk atom bombasını atmasından iki yıl sonra, 1947’de Albert Einstein ve Chicago Üniversitesi‘nden atom bilimcileri tarafından hazırlanan sembolik saat 75’inci kez yeniden ayarlanacak.

Bulletin of the Atomic Scientists tarafından açıklanan hesaplamada son dönemde yaşanan Covid-19 salgını; İran, Çin ve Kuzey Kore‘de nükleer silahların yayılması; devam eden iklim krizi; devlet destekli dezenformasyon kampanyaları ve yıkıcı teknolojiler gibi konu başlıkları göz önünde bulunduruldu.

BBC‘nin aktardığına göre, Kıyamet Saati‘nin hesaplanmasında nükleer tehditlerin yanında iklim krizi ilk kez 2007 yılında dikkate alındı.

Bilim insanları dünyanın içinde bulunduğu risklerin farklı olduğunu belirterek iklim krizinin yıldan yıla artarak nükleer bir tehditle aynı düzeye geldiğini söylüyor.

Uzmanlar iklim krizi ve nükleer silahlanma risklerinde artan aciliyetin dikkate alınması gerektiği uyarısında bulunuyor.

2020 yılında 100 saniye kalmıştı

Bilim insanları ‘kıyamet saati’ni 2020 yılında biraz daha ileri aldı. 2020 yılında saatin geldiği noktaya göre artık gece yarısı 12’ye sadece 100 saniye kaldı. Saat en son 2018 yılında ileri alındığında kıyamete 2 dakika kaldığı uyarısı yapılmıştı. 2019 yılında saatin yelkovanı gece yarısına 120 saniye kalada tutulmaya devam etti. Sembolik saatin gösterdiği zaman 73 yıldır Atomik Bilimciler Bülteni (The Bulletin of the Atomic Scientists) adlı organizasyon tarafından belirleniyor. Gece yarısı ise insan kaynaklı bir felaketi ve bu felaket sonucunda insanlığı ve uygarlığı yok edebilecek apokaliptik bir gelişme yaşanma ihtimalini sembolize ediyor. Bu ihtimal ne kadar yükselirse saat o oranda 12’ye yaklaşıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.