Dünyaİklim KriziManşet

Kıyamet Buzulu Thwaites’ın, iklim krizi nedeniyle dramatik bir değişiklik yaşaması bekleniyor

0

“Kıyamet Buzulu” olarak adlandırılan ve yeryüzünün en geniş buzulu olan Thwaites, insan kaynaklı iklim krizinin neden olduğu sıcaklık artışından dolayı büyük bir değişikliğe uğruyor.

Bilim insanları Antarktika’daki en büyük buzullardan biri olan Thwaites Buzulu’nun bugüne kadar görece stabil olan ön bölümünün on yıl içinde “araba ön camı gibi kırılabileceğini” kaydetti.

Thwaites, her yıl okyanusa 50 milyar ton buz atıyor.

‘Buzulun önünde dramatik bir değişiklik olacak’

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, ABD Ulusal Bilim Vakfı ve Birleşik Krallık’ın Doğal Çevre Araştırma Konseyi tarafından desteklenen Thwaites Buzulu İşbirliği (ITGC) araştırmacıları Kıyamet Buzulu’nu beş yıldır yakından takip ediyor.

ITGC’nin ABD Baş Koordinatörü Buzul Bilimci Prof. Ted Scambos, BBC News’e verdiği mülakatta “Muhtemelen on yıldan kısa bir süre içinde buzulun önünde dramatik bir değişiklik olacak. Hem yayınlanmış hem de yayınlanmamış çalışmalar bu yöne işaret ediyor” dedi.

Ayrıca Scambos, “Bu, (Thwaites’in) hareketini hızlandıracak ve buzulun tehlikeli kısmını genişletecek” ifadelerini de kullandı.

40 kilometre genişliğindeki doğu sahanlığı yılda 600 metre ilerlerken, beklenen olası değişiklikle bu hız yılda iki kilometreye çıkabilir.

Doğu sahanlığı önümüzdeki birkaç yıl içinde kopabilir

Oregon Devlet Üniversitesi‘nden Dr. Erin Pettit bu durumu bir arabanın camında yavaş yavaş büyüyen çatlaklara benzetti ve “Sonra bir anda bir kasisten geçiyorsunuz ve çatlaklar camın tamamına her yönden yayılıyor” dedi.

ITGC araştırmacılarına göre bunun nedeni, ısınan okyanus suyunun Thwaites’in buzul sahanlığı olarak bilinen hareketli ön parçasının altına girmesi ve burayı eritmesi.

Erime buzu inceltip, zayıflatıyor ve buzun daha hızlı hareket etmesine yol açıyor. Bu da ana buzul gövdesinin yüzer hale geldiği bölgeyi geri itiyor.

Doğudaki buz sahanlığının ön kenarı, bir sualtı çıkıntısı vasıtasıyla yerine sabitlenmiş durumda olsa da, ITGC ekibi doğu sahanlığının önümüzdeki birkaç yıl içinde kopacağını ve dengesinin bozulacağını tahmin ediyor. Böyle bir kopma olmasa bile, buzul sahanlığındaki kırıkların bu şekilde gelişmeye devam etmesi buzulu ayıracak.

Okyanusların yüksekliğini 65 santimetreye çıkartabilir

Buzulun tamamı düşünüldüğünde etkilenen alanın çok küçük olmasına rağmen gelecekteki buz kaybı düşünüldüğünde oldukça önemli bir değişim olacak.

Erimenin bugün küresel deniz seviyeleri üzerinde sınırlı bir etkisi olsa da, buzulun tamamının erimesi okyanusların yüksekliğini 65 santimetre yükseltebilir.

Thwaites Buzulu ile ilgili son bulgular, bu hafta New Orleans’ta düzenlenecek Amerikan Jeofizik Birliği Güz Toplantısı’nda sunulacak.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.