Koronavirüs SalgınıEmekManşetTürkiye

Kısa çalışma ödeneği, SGK primi ve vergi teşviklerinin uygulama süresi uzatıldı

0

Kısa çalışma ödeneği, SGK primi ve vergi teşviklerinin uygulama süresi  Resmi Gazete‘de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın imzasıyla yayımlanan üç ayrı karar ile uzatıldı.

Ödenek için başvurular 1 Aralık tarihinde başladı ve 31 Aralık tarihine kadar da devam edecek. Başvurular e-devlet üzerinden yapılıyor.

Bakan Selçuk’tan açıklama geldi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu:

Koronavirüs nedeniyle 30 Haziran tarihine kadar kısa çalışma ödeneğine başvurmayan iş yerlerimiz 31 Aralık 2020 tarihine kadar İŞKUR’a başvurmaları durumunda 1 Aralık 2020 tarihinden sonraki dönem için üç ay süreye kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecekler.

‘İş yerleri ilave işçiler için de talepte bulunabilecek’

Bakan Selçuk, daha önce kısa çalışma ödeneğinden yararlanan iş yerlerinin ilave işçiler için de talepte bulunabileceğini söyledi:

“Bu işyerlerimiz daha önce kısa çalışma uygulamasından yararlanmayan işçilerini de bildirerek başvuru yapabilecek”

Ayrıca, Zehra Zümrüt Selçuk daha önce kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçiler için iş yerlerinin yeniden başvurmasına gerek olmadığını, uzatma kapsamında kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya devam edeceklerini söyledi.

Kısa çalışma ödeneği ne kadar olur?

Günlük kısa çalışma ödeneği, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemiyor.

Kısa çalışma ödeneği, iş yerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için işçinin kendisine, aylık olarak her ayın beşinde ödeniyor. Ödemeler PTT Bank aracılığıyla yapılıyor.

Prim ve vergi teşviki de uzatıldı

İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 19. maddesinde (1) ve (10) fıkralarda yer alan kapsam dahilindeki işyerlerinde çalışanlar için işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri işveren prim desteği uygulamasının süresi 30 Aralık’tan 30 Aralık 2022’ye, Aralık 2020’ye kadar 12 ay süreyle uygulanması öngörülen prim desteği süresi de 2022 yılı sonuna kadar uzatıldı.

İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 21. maddesiyle düzenlenen ve çalışanların gelir vergisinin asgarî geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmının verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilmesiyle damga vergisine yönelik teşvik uygulamasının süresi 31 Aralık’tan 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.