Doğa MücadelesiManşet

Kırklareli Gençlik Meclisi’nden üniversite öğrencilerine Istranca’da doğa hakları turu

0

Kırklareli Kent Konseyi Gençlik Meclisi, üniversite gençliğini Istrancalar da yaşanan, yaşanacak ve yapılan planlar konusunda bilgilendirmek amacıyla 13 Mayıs Cumartesi günü bir inceleme gezisi düzenledi.

Gezinin başlangıcı şehir merkezinden hareket ederek oldu. Dereköy Kapaklı bölgesinde içme suyu kaynakları üzerinde, faaliyeti sona eren taş ocağı sahasında incelemelerde bulunan katılımcılar sahada ki faaliyeti sona ermiş olan  işletmenin tüm kirletici atıklarını sahada açılan bir çukura gömerek sahayı terk etmiş olduğunu gözlemledi.

İkinci durak ise Armağan köyü oldu. 2013 yılında Türkiye’de 3. temiz köy seçilerek Çevre Şehircilik Bakanlığınca ödüllendirilen köyün muhtarından köy hakkında bilgi alındı. Gezi sırasında Istrancaların ana kuş göç yolu üzerinde olduğu bilinmesine ayrıca bölgeye RESlerin kurulmaması gerektiği,bilimsel raporlarda yer almasına rağmen köydeki mermer ve RES projelerinin hayata geçirildiğini ve planlandığına ise yerinde şahit olundu.

Armağan köyünde bulunan  TUBİTAK ve Trakya Üniversitesi tarafından yürütülen Avrupa Kırmızı Orman Karıncası yuvasının bulunduğu noktada ise Kırklareli Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyeleri karıncaların biyolojik çeşitlilik açısından önemini katılımcılara anlattı.

Armutveren köyü çıkışında ise  eski değirmenlerin mevcut olduğu Balaban (Velika) deresinde verilen kısa molada, dere üzerine planlanan baraj olduğunu ve bu suyun Çerkezköy-İstanbul istikametine taşınacağının yaratacağı olumsuzlukları konuşuldu.

Istrancalarda ki en önemli tabiat varlığı durumunda olan ve her yıl yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiğ Dupnisa mağarası da inceleme gezisi sırasında ziyaret edildi.

Gezinin bir sonraki durağı İğneada Longoz Ormanları Ziyaretçi Merkezi’nde ise uzmanlarca gerçekleştirilen görsel sunumların Üniversite yerleşkelerinde de yapılması kararlaştırıldı.

Son durak ise Beğendik Köyü oldu. Entegre Termik Santral kurulması planlanan sahada incelemelerde bulunan üniversite öğrencisi katılımcılar karşı kıyıdaki Bulgaristan’ın urizm ile kalkınmayı amaç edinmesi ve dar bir alanda küçük bir köyde doğal yapıya uygun konaklamalı otel ve pansiyonların deniz turizminden gelir elde etmeye çalışmasından hareketle Karadeniz’in en güzel plajlarından biri olan sahillerimizde termik yada nükleer santraller değil, doğal yapıya uygun konaklama merkezleri oluşturularak balıkçılık ve turizmin geliştirilmesinin geleceğe yapılacak en değerli yatırım olduğu sonucuna vardılar.

 

(Yeşil Gazete)

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.