DünyaManşet

Kırım bağımsızlık kararı aldı

0

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde geçen hafta Rusya’ya bağlanma kararı alan Moskova yanlısı parlamento, bugün yapılan oylama sonucunda bağımsızlık ilan etti.

rusya-kirim

Söz konusu hamle, Kırım’ın Rusya’ya bağımsız bir devlet olarak katılmasına yasal zemin oluşturmak için atılan bir adım olarak yorumlandı.

Rusya’ya bağlanmadan önceki hamle 

AFP’nin haberine göre, ezici çoğunluğu Rus kökenli milletvekillerinden oluşan parlamentodaki oylamaya katılan 81 vekilden 78’i Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin ve Kırım’a bağlı Sivastopol kentinin bağımsızlık ilanına onay verdi.

Kırım parlamentosu tarafından kabul edilen deklarasyon, 16 Mart referandumu için gerekli hukuki bir şart. Halen Ukrayna’nın parçası sayılan Kırım’ın, referandumdan sonra Rusya ile birleşebilmesi için bağımsızlık ilan etmiş olması gerekiyor. Zira parlamentonun basın departmanından yapılan açıklamada da bağımsızlık ilanının, referandumdan Rusya’ya bağlanma kararı çıkması halinde yürürlüğe gireceği belirtildi.

Kırım Parlamentosu’nun, meşruiyeti hali hazırda sorgulanan 16 Mart referandumunu dahi beklemeden aldığı bağımsızlık kararının özellikle Batı dünyasında tepkilere neden olması bekleniyor.

(BBC Türkçe/Hürriyet)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.