İklim KriziManşet

Kırgızistan da Paris Anlaşması’nı onayladı

0

Şimdiye kadar 196 ülke ve Avrupa Birliği olmak üzere 197 tarafın imzaladığı Paris İklim Anlaşması son olarak Kırgızistan’da yürürlüğe girdi. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekreteryası internet sitesindeki bilgilere göre anlaşma, 18 Şubat 2020 tarihinde ülke parlamentosu tarafından onaylandı.

Yeşil Ekonomi’nin aktardığına göre, böylelikle insanlık tarihinin en geniş katılımlı anlaşmasının yürürlükte olduğu ülke sayısı 188’e, Avrupa Birliği ile birlikte anlaşmayı yürürlüğe sokan taraf sayısı 189’a ulaştı.

Anlaşmanın ulusal meclisleri tarafından onaylanmadığı ülke sayısı ise sekize geriledi. Türkiye’nin de dahil olduğu bu gruptaki diğer ülkeler ise Angola, Eritre, Güney Sudan, Irak, İran, Libya ve Yemen.

Vatikan dışında bütün dünya kabul etti

Paris İklim Anlaşması, 2015’in Aralık ayında gerçekleşen COP21 zirvesinde 194 ülke ve Avrupa Birliği temsilcileri tarafından kabul edilmişti. Anlaşması ile küresel sıcaklıklardaki artışı 1,5 °C’nin altında tutmanın önemi üzerinde anlaşıldı ve her bir ülkenin bu hedefe ulaşmak için sunduğu katkılar kayıt altına alındı. Nikaragua ve Suriye Arap Cumhuriyeti’nin de anlaşmayı daha sonra kabul etmesi ile anlaşmadaki taraf sayısı 197’ye yükselmiş ve Vatikan dışında tüm dünya ülkeleri tarafından kabul edildi.

İnsanlık tarihinin en geniş katılımlı mutabakat metni olan anlaşma, 2016’nın Ekim ayında, anlaşmayı ulusal meclislerinde onaylayan ülke sayısının 72’ye, bu ülkelerin küresel sera gazı emisyonlarındaki payının ise yüzde 56,75’e ulaşması ile bu tarihten 30 gün sonra resmi olarak yürürlüğe girdi. Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için, küresel sera gazı emisyonlarının en az yüzde 55’inden sorumlu, en az 55 ülkenin ulusal meclisleri tarafından onaylanması gerekiyordu.

Amerika Birleşik Devletleri ise geçtiğimiz yıl kasım ayında, anlaşmadan çekilmek için resmî başvuru da bulunmuştu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.