ManşetDoğa MücadelesiYerel

Kirazlıyaylalı kadınlar gözaltına alındı

0

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Köyü’ne Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen Flotasyon ve Zenginleştirme Tesisine karşı mücadele eden köylü kadınlar gözaltına alındı.

Pazar günü projenin iptali için köyde basın açıklaması yapmak isteyen çevre örgütleri jandarma engeliyle karşılaşmış, köye girişlerine izin verilmemişti. Aynı günün akşamında ise Kirazlıyayla köyünde yaşayan kadınlar şirketin beton mikserinin atıklarını gölete boşaltması üzerine şirket ile tartışmıştı.

Kadınlara gözaltı erkekler serbest

Sabah saatlerinde güvenlik kuvvetlerince ifadeye çağrılan dokuz kişi Yenişehir Jandarma Karakolu’na götürüldü.  Gülizar Canbaz, Emine Çip, Hatice Kara, Nermin Çetin ve Kaniye Karasu gözaltına alındı.

Ferhat Fındıl, Ömer Güler, Muhammed Çakır ve Hüseyin Tekin ise serbest bırakıldı. Kadınların öğleden sonra ifadelerinin alınması için savcılığa sevk edildikleri öğrenildi.

‘Şirketin şikayeti üzerine gözaltına alındılar’

Konuyla ilgili açıklama yapan Ekoloji Birliği “Köylülerin şirketin şikayeti üzerine ifadeye çağrıldığı anlaşılmaktadır” dedi. Yapılan açıklamada “Gözaltına alınması gerekenler kadınlar ve köylüler değil, usulsüz ve izinsiz çalışan, göleti kirleten ve köylülere hakaret eden şirket görevlileri ve yetkilileridir” ifadeleri kullanıldı.

7 Haziran Pazar akşamı köylü kadınlar dün akşam saatlerinde tesiste çalışan beton mikserinin, mikserde kalan atıkları göle boşaltması ve kirletmesi nedeniyle tepki göstermişti.  Hayvanlarını suladıkları ve bahçelerine su aldıkları göletin kirletilmesine karşı çıkan köylüler durumu jandarmaya bildirmiş ve göleti kirleten şirket yetkilileriyle tartışmıştı.

Köyün girişine kurulan jandarma barikatı

Basın açıklamasına jandarma engeli

Aynı gün erken saatlerinde Dünya Çevre Haftası kapsamında Kirazlıyayla köyünde basın açıklaması yapmak isteyen Bursa, Yenişehir, İznik Çevre Platformu üyeleri, CHP, İYİ Parti temsilcileri ve Akademik Odaların temsilcileri, jandarma izin vermediği için köyün girişinde kalmıştı.

Bunun üzerine Kirazlıyaylalılar ellerinde Türk Bayrakları ile 12 kilometre yürüyerek basın açıklamasının yapılacağı Barçın kavşağına gelmiş ve basın açıklaması burada gerçekleştirilmişti.

Sloganlar atan köylü kadınlar, “Biz halkız, torunlarımızın kirli hava solumasına izin vermeyeceğiz, biz olmasak şehirdekiler ne yiyecek, toprak karın doyurur” ifadelerini kullanmıştı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.