Kirazlıyayla’da şimdi de yüksek gerilimli enerji hattı krizi

Lübnanlı maden şirketi Meyra'nın Bursa'nın Kirazlıyayla Köyü arazisinde yapmakta olduğu flotasyon tesisi ve atık barajı projesi için kapanma yasaklarını fırsat bilerek yüksek gerilim hattı kurmak üzere çalışmalara başlaması üzerine köylüler yeniden sokaklara döküldü.

Lübnanlı maden şirketi Meyra‘nın Bursa Yenişehir‘in Kirazlıyayla Köyü arazisinde yapmakta olduğu Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi kapsamında yüksek gerilim hattı için de çalışmalara başlanması köylülerin tepkisine yol açtı.

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan “tam kapanma” kararını fırsat bilen firmanın, elektrik hattı için kazı çalışmalarına başlamasına karşı yöre halkının yükselen tepkisi üzerine bölgeye jandarma geldi ve çalışmaya bir günlüğüne ara verildi.

‘Köylüye yasak, maden şirketine serbest’

Bursa Hakimiyet Gazetesi‘ne konuşan CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, bölgede 2014 yılından buyana faaliyet gösteren Meyra Madencilik şirketinin bakır-kurşun-çinko maden ocağı genişletme çalışmaları kapsamında geçen yıl da, yine sokağa çıkma yasağı uygulandığı sırada ağaç kestiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“Sokağa çıkma yasağı, Kirazlıyayla Köyü’nde tüm itirazlara rağmen kurulmak istenen atık barajı projesine yarıyor. Köylülere, Yenişehirlilere sokağa çıkmak yasak, maden şirketine serbest. Yenişehir ilçe örgütümüz konuyla yakından ilgileniyor. Kirazlıyayla’nın su kaynakları, tarım arazileri ve orman sahasının maden ve atık barajı için yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Kirazlıyayla köylülerinin haklı mücadelesinin yanındayız”.

Yaşam alanlarını savunan köylülere ise sokağa çıkılması halinde cezai işlem yapılacağı belirtiliyor. Evrensel‘in aktardığına göre, yayımlanan yeni yönetmelik gereği köylülerin yaşananları görüntülemesi de asker tarafından engelleniyor.

Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi kapsamında 1.000 ton rezervin zenginleştirilmesi ve yılda 30 bin ton, 10 yıllık alınan ÇED izni boyunca ise 300 bin ton posa çıkarılması planlanan alanda, günlük 13 ton kurşun, 42 ton çinko, toplamda 55 ton konsantre alınması hedeflenirken, köylüler bu projeye yaratacağı çevre kirliliğini göz önüne alarak karşı çıkıyor.

Projeyle ilgili geçen yaz bilirkişi raporunda şirketin ÇED raporunun teknik olarak yeterli olmadığı, raporda düzeltmeler yapılsa bile maden zenginleştirme projesinin yol açacağı felaketlerin önlenemeyeceği belirtilmişti; ancak  mahkeme kendi atadığı bilirkişi heyetinin raporunu yok saydı ve tesisle ilgili ÇED Olumlu raporuna karşı açılan davayı reddetti.

K

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR