ManşetDoğa MücadelesiYerel

Kirazlıyaylalı kadınlar serbest bırakıldı

0
Fotoğraf: Bursa Çevre Platformu

Meyra Madencilik tarafından Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Köyü’ne yapılmak istenen Flotasyon ve Zenginleştirme Tesisine karşı çıktıkları için gözaltına alınan köy sakini kadınlar adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Dün sabah saatlerinde ifadeye çağrılan dokuz kişiden erkekler sabah saatlerinde bırakılırken kadınlar savcılığa sevk edilmek için akşam saatlerine kadar gözaltında tutulmuşlardı.

‘Şirket gözaltına alınsın’

Bunun üzerine sosyal medya üzerinden #KirazlıyaylalıKadınlaraGözaltı etiketi üzerinden gündem kampanyası düzenlendi. Paylaşılan mesajlarda “Kirazlıyayla kadınları değil, yasa dışı iş yapan Meyra yetkilileri gözaltına alınsın” ifadeleri kullanıldı.

Jandarma engeli yüzünden 12 km yürüyüş

Pazar günü projenin iptali için köyde basın açıklaması yapmak isteyen çevre örgütleri jandarma engeliyle karşılaşmış, köye girişlerine izin verilmemişti. Bunun üzerine Kirazlıyaylalılar ellerinde Türk Bayrakları ile 12 kilometre yürüyerek basın açıklamasının yapılacağı Barçın kavşağına gelmiş ve basın açıklaması burada gerçekleştirilmişti.

Köyün girişine kurulan jandarma engeli

‘Şirket şikayetçi oldu’

Aynı günün akşamında ise Kirazlıyayla köyünde yaşayan kadınlar şirketin beton mikserinin atıklarını gölete boşaltması üzerine tepki göstermişti. Hayvanlarını suladıkları ve bahçelerine su aldıkları göletin kirletilmesine karşı çıkan köylüler durumu jandarmaya bildirmiş ve göleti kirleten şirket yetkilileriyle tartışmıştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ekoloji Birliği “Köylülerin şirketin şikayeti üzerine ifadeye çağrıldığı anlaşılmaktadır” dedi. Yapılan açıklamada “Gözaltına alınması gerekenler kadınlar ve köylüler değil, usulsüz ve izinsiz çalışan, göleti kirleten ve köylülere hakaret eden şirket görevlileri ve yetkilileridir” ifadeleri kullanıldı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.