EnerjiManşet

Kimya mühendislerinden ‘enerji yoksulluğu’ uyarısı

0

Son günlerde doğalgaza birbiri ardına yapılan zamlara ilişkin bir açıklama yapan Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Ali Uğurlu ‘doğalgaz zamları ile enerji yoksulluğu yaratılıyor” dedi; yerli ve yenilenebilir kaynaklara yönelinmesini istedi.

30 Ağustos Zafer Bayramı gecesi, doğalgaza sessiz sedasız yapılan ortalama yüzde 14.90, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası’nın da gündeminde. Oda’nın açıklamasında, daha bir ay önce 1 Ağustos tarihinde yapılmış olan %14.97 zammın etkisi geçmeden bir ay içerisinde yapılan ikinci zammın hanelere ve işyerlerine ateş gibi düştüğü belirtildi.

Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Ali Uğurlu imzasıyla yayımlanan açıklamada, dünyada enerji ve doğalgaz fiyatları düşerken yapılan bu zammın hiçbir haklı gerekçesi olmadığına işaret edildi; “Türkiye’nin acilen yerli ve yenilenebilir kaynaklara yönelmesi gerektiği” kaydedildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Son yıllarda ülkemiz, enerji tercihleri ve yatırımlarında ne yazık ki küresel sermayenin zorlamaları karşısında bağımsız bir enerji politikası oluşturamamanın sancılarını yaşamaktadır. Yerli ve milli bir enerji politikası yaratamayanlar, enerji üretimi ve arzını yönetemeyenler, ithal enerji üzerinden tüketim alanı oluşturanlar  ısrarla ithal kaynaklarından pahalı enerji tercihlerine yönelmişlerdir. Bundan dolayı; bütün bu büyüme savları içerisinde; enerji kullanımını azaltamayan, enerjiyi verimli kullanamayan, yerli ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretemeyen bir ülke olmanın bedelini  hergün enerji fiyatlarına yansıyan zamlarla öder hale geldik. Enerjiyi yönetemeyenler her zaman olduğu gibi çareyi zam yapmakta bulmaktadırlar.“

Doğalgaza yılbaşından bu yana % 40.3 bir yılda ise % 56.8 zam yapıldığı vurgulanan açıklamada, “31 Mart seçimleri öncesi doğalgaz fiyatlarında  % 10 oranında yapılan indirim ala-yı vala ile kamuoyuna duyurulurken fiyat artışlarındaki zamlar sessiz sedasız gece yarıları yapılmakta ve AKP tarafından hiçbir açıklama yapılmamaktadır” denildi.

Türkiye dünyanın en pahalı enerjisini tüketen ülkeler arasında

Açıklamada, AKP hükümetinin önceden imzalanmış pahalı doğalgaz anlaşmalarında indirim için çabalamazken Türk Akımı gibi Türkiye aleyhine yeni anlaşmalar imzaladığını belirtildi: “2018 yılından bu yana yapılan zamlarla doğalgazdaki sübvansiyon oranı da oldukça azalmıştır. Ankara`da dört kişilik bir ailenin aylık doğalgaz gideri aylık ortalama 230 TL` ye ulaşmıştır. Ülkemiz dünyanın en pahalı enerjisini tüketen ülkeler içerisinde yer almaktadır.”

Uğurlu’nun açıklamasında, bu olumsuz gidişi durdurabilmek için öneriler de sıralandı: “Öncelik ve ağırlığın dışa bağımlılığı artıran, ithalat faturasını yükselten enerji tercihlerinden uzak durulması, doğalgazdaki KDV ve ÖTV oranlarının düşürülmesi, elektrik üretiminde öncelik ve ağırlığın dışa bağımlılığı artıran, ithalat faturasını yükselten doğalgaza değil yerli ve yenilenebilir kaynaklara verilmesi ve belli bir oranın altında doğalgaz ve elektrik tüketiminin halka ücretsiz arz edilmesi ve zamları, kamu ve bütçe açıklarını gideren bir can simidi olarak görmekten vazgeçilmesi ile mümkündür.”

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.